Dagelijks: Aan de slag in de Makerspace, de Museumfabriek

In de Museumfabriek draait het om creativiteit! Waar je in veel andere musea alleen mag kijken, doe je in de Museumfabriek echt mee en ga je zelf aan het werk. Dat kan het allerbeste in de Makerspace. Er zijn heel veel activiteiten waaraan je op ieder moment van de dag kunt meedoen in de Makerspace. Hieronder vind je een overzicht. 

 

GRATIS ACTIVITEITEN

- Sjabloneren*, leeftijd 4+In de Makerspace zijn heel veel verschillende sjabloneren aanwezig, waarmee je een mooi ontwerp kunt maken op een tas die je krijgt bij binnenkomst. In de museumwinkel kun je ook andere producten kopen om te bedrukken, zoals een theedoek of etui. 

- Staphorster Stipwerk*, leeftijd 6+
Maak je eigen stempels voor het Staphorster Stipwerk en bedruk daarmee je tas of iets anders. *gratis op proeflapjes en tas; ander textiel (T-shirts etc.) is te koop in de museumwinkel

- Roofdruk, leeftijd 8+, prijs afhankelijk van drager (tas, shirt, etc.)
Voor Roofdruk haal je je ontwerp van de straat, kies bijvoorbeeld uit putdeksels of  schoenzolen, je ontwerp en verf deze in de door jou gewenste kleur waarna je een unieke afdruk maakt op een T-shirt of een tas.  

- Maak je eigen langnek, leeftijd 6+
Een lange bewegende nek met een dierenkop is een indrukwekkend gezicht. Maak je eigen 'exoskelet' - met een mechanische nek die langer of korter wordt, doordat jij het aanstuurt. Bedenk een gave dierenkop die als hoofd dient. Breng het tot leven en wordt een kunstenaar!

BETAALDE ACTIVITEIT

- Bibberbot, leeftijd 10+, €2Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus hie het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het Bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

- Wobblers maken, leeftijd 6+, €2
Kunstenaar Eibert Draisma bedacht de Wobbler, een gek apparaatje dat werkt op zonne-energie. Jij bedenkt als echte uitvinder/kunstenaar je eigen Wobbler-creatie. 

TAGS als streetartist Banksy - 6+
Sjablonen maken en tamponneren net als streetartist Banksy? Maak je eigen TAG op een t-shirt of tas. Maak gebruik van sjablonen uit de vinylcutter in onze gloednieuwe Makerspace of snij er zelf een. Het materiaal voor deze activiteit koop je in de Museumwinkel. 

De Tijdelijke Textieldrukkerij
In De Museumfabriek smelten oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij, een tentoonstelling en een textielwerkplaats in één. In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, worden in samenwerking met de Textiel Factorij Amsterdam speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte ontwerpen van kunstenaars getoond. Daarnaast zijn prachtige objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien.

De MakerSpace
In de Makerspace, die geheel is ingericht als textielwerkplaats, kan iedereen - jong en oud, ervaren en onervaren - aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Er zijn activiteiten die iedere dag te doen zijn in de Makerspace en er is een gevarieerd workshopprogramma dat uitnodigt om zelf te bedenken, ontwerpen en te maken.

Oproep