Wout Zweers kandidaat ledenraad Kunstenbond.

Stem op Wout

Wout Zweers is kandidaat voor de ledenraad van de Kunstenbond. KunstNonStop is verheugd over de kandidatuur van Wout, omdat we het prettig zouden vinden dat een Enschedese kunstenaar onze regio kan vertegenwoordigen binnen de Kunstenbond. Wout organiseerde in het voorjaar in samenwerking met de Kunstenbond een ateliertour door Enschede (waarvan hier een verslag). Hij is betrokken en benaderbaar. Dus als je lid bent van de Kunstenbond, stem dan op Wout!

De verkiezingen zijn binnenkort, op 13 december, en leden kunnen stemmen voor een kandidaat die per 1 januari 2019 voor twee jaar zitting neemt in de ledenraad. De ledenraad controleert het verenigingsbestuur en beslist daardoor mee over de koers van de kunstenbond. Als Wout wordt verkozen gaat hij ons d.m.v. een blog op KunstNonStop.nl op de hoogte houden van zijn werk bij de ledenraad.

Wout Zweers: "Waarom ik me kandidaat heb gesteld? Ik ben zelf beeldend kunstenaar en vind het belangrijk dat er goed overleg en samenwerking is op het gebied van zaken welke kunstenaars aangaan. Ik denk bijvoorbeeld aan huisvestings- en atelierproblematiek, hier in Enschede geen onbekend onderwerp. De kunstenbond heeft dit als speerpunt in haar beleid, en ik wil daar invloed op hebben. Juist nu, nu ateliers in Enschede dreigen te verdwijnen. Er wordt ook op allerlei plaatsen een lans gebroken voor de creatieve rol van kunstenaars. Het lijkt me belangrijk dat ook op de een of andere manier te verzilveren, en ook om de specifieke kunstenaars eigenschappen niet onder te laten sneeuwen in mooi klinkende doelstellingen. Goede betalingen en hang- en stagelden horen daar bij, maar ook erkenning van specifieke kunst- en kunstenaarsenaars kwaliteiten. De kunstenbond is er mee bezig, maar nogmaals: als kunstenaar geef ik het liever niet helemaal uit handen.

Zelf er boven op zitten lijkt me dus belangrijk en sturen en kritiek leveren waar nodig is gewenst. Zo kan ik nog wel meer bedenken, zoals de maatschappelijke positie van beeldend kunstenaars. Dat is mijn achtergrond, ik werk al zo'n dertig jaar als kunstenaar, in barre tijden en in betere tijden en weet hoezeer je er bovenop moet zitten om je niet in de hoek te laten zetten. Die achtergrond neem ik natuurlijk mee in een ledenraad en dat is het ijkpunt om naar zulke concrete zaken te kijken als acties voor betere huren, verkoopvoorwaarden en wat er verder aangekaart wordt. Ik vind het natuurlijk ook leuk en zinvol een brug tussen Enschede en de randstad te zijn, regelmatig zal ik naar Amsterdam moeten, en mijn neus dus voorbij de IJssel steken. Ik kan goed met de luidruchtige (ahum) Amsterdammers overweg, en ze hebben mij gevraagd of ik, als nuchtere kerel die zelf de handen uit de mouwen steekt, zitting wil nemen. Toch een flinke pluim in mijn kont en ik hoop dat ik dan ook plaats kan nemen in de raad. Stem daarvoor op mij bij de ledenraad verkiezing op 13 december. Overigens kun je ook schriftelijk of bij volmacht (laten) stemmen, dus je hoeft niet per se naar de vergadering in Amsterdam "

Hier wat meer info over de ledenraad en over de kunstenbond:

https://www.kunstenbond.nl/actueel/156/kunstenbond-zoekt-nieuwe-ledenraad

https://www.kunstenbond.nl/home

Oproep