Oproep: Kinderen beslissen mee over kinderexpositie bij Concordia 

SuperrrKunstkids laten zien hoe leuk kunst is!

Concordia ontwikkelt en organiseert jaarlijks een kunstexpositie waar kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunst leren ontdekken. De kunst is gemaakt door kunstenaars, die niet specifiek werk hebben gemaakt voor kinderen, maar hun kunst sluit qua kleur, vorm en beleving aan bij kinderen én het wordt op een speelse en toegankelijke manier gepresenteerd. 

Rondom de exposities worden in de Kerstvakantie en in de voorjaarvakantie enkele workshops georganiseerd.De kinderexpositie die van medio dec 2019 t/m eind feb 2020 bij Concordia aan de Langestraat in Enschede staat heeft als thema: Samen. 

Samen kunst maken, samen kunst kijken, samen ontdekken en erover praten. Én samen om en bij kunst lachten, stoeien, boos worden en misschien wel huilen. Het mag allemaal. De kinderexpositie gaat bestaan uit een aantal kamers van een huis: de huiskamer, de slaapkamer, de zolder, de keuken, de tuin. In elke ruimte worden één of meerdere kunstwerken getoond. 

Kinderen helpen mee
Normaal gesproken zoekt beeldend kunst programmeur Petra Boonsta de kunstenaars uit, kiest de te tonen kunstwerken en bedenkt waar en hoe ze geëxposeerd worden. Maar dit keer is het thema Samen. Dus Petra gaat het niet alleen doen. We roepen dit keer de hulp in van een speciaal op te zetten kinderteam van ca. 6 enthousiastelingen. Zij krijgen een eigen look zodat ze herkenbaar zijn als Superrrkunstkids van Concordia

Wie zoeken we
Concordia zoekt jongens en meisjes uit Enschede tussen de 8 en 12 jaar die het leuk vinden om mee te denken en mee te beslissen. Ze hoeven geen verstand te hebben van kunst, ze hoeven zelfs niet creatief te zijn. Maar wat ze wel kunnen is: iets leuk, mooi of spannend vinden en kunnen vertellen waarom ze dat vinden. Dus enthousiasme, kunnen kiezen en een beetje goed kunnen babbelen is goed! En het is fijn dat ze beschikbaar zijn op specifieke dagen. 

De SuperrrKunstkids worden gevraagd om als medecurator op te treden en ambassadeur te zijn van de kinderexpositie. De gezamenlijke opdracht van Concordia en het kinderteam is: Laat zoveel mogelijk kinderen van Enschede/Twente zien hoe leuk kunst is! De boodschap: Kunst is saai en stom? Not! En dat gaan we jou bewijzen!   

Hoe werkt het? Kinderen kunnen zich tussen 1 en 15 mei aanmelden bij Concordia door een mail te sturen naar kunstkids@concordia.nl Ze krijgen vervolgens een aanmeldformulier toegestuurd. Hierop kunnen ze hun gegevens zetten, een korte beschrijving geven wie ze zijn en waarom het hen leuk lijkt om mee te doen. Er wordt ook gevraagd om een kort introductiefilmpje. Uit alle aanmeldingen worden ca. 6 kinderen gekozen die het Superrrkunstkids team gaan vormen. 

Belangrijke momenten voor de Superrrkunstkids
13 juni 2019 15.30 tot 17.00 uur  Aanwezig bij de startbijeenkomst. Hier leren de kinderen elkaar kennen, geeft Petra een introductie over Concordia, vertelt wat beeldende kunst is en kunnen de kinderen al eerste ideeën roepen waarmee Petra haar zoektocht naar kunstenaars en kunstwerken start. 

5 sept 2019  15.30 tot 17.00 uur Helpen met uitkiezen van de kunstenaars, de kunstwerken en de workshops Petra laat de kinderen in een presentatie zien uit welke kunstenaars en kunstwerken ze kunnen kiezen en stelt de vraag: Wat vind jij dat absoluut in de kinderexpo bij Concordia getoond moet worden aan alle kinderen van Enschede/Twente? Wat is de beste plek/kamer bij Concordia om het kunstwerk neer te zetten of op te hangen? De kinderen denken ook mee over de workshops. Welke workshops zijn het leukst en moeten in de vakanties gegeven worden?

19 sept 2019 15.30 tot 17.00 uur Meedenken over de communicatie Meedenken over de poster en de flyer. Wat spreekt kinderen aan?

31 okt 2019 15.30 tot 17.00 uur: Teksten maken Met elkaar bespreken wat er over elk kunstwerken gezegd moet worden. Plus meedenken over de vorm voor deze achtergrondinformatie. Moet dat bijvoorbeeld in een boekje, als ansichtkaart, als flyer of helemaal anders.

14 dec 2019 15.00 tot 17.00 uur: Kinderen zijn prominent aanwezig bij de opening op zaterdag 14 dec. Ze verzorgen het openingspraatje samen met Petra en worden geïnterviewd waarom ze voor bepaalde kunstwerken hebben gekozen.

Oproep