Ludmilla van der Spoel

 

Welke prijs heb je gewonnen? 

Ik heb de derde (jury) prijs van Zomerexpo 2012 met het thema LIEFDE gewonnen. Zomerexpo is een terugkerend jaarlijks evenement waarbij iedereen zijn werk anoniem kan laten tonen aan een jury. Er wordt een strenge selectie toegepast en werk wat door is mag in het Haags gemeente museum geexposeerd worden. En aan deze expositie zitten drie prijzen verbonden en daar heb ik de derde van gewonnen.

 

Met welk werk heb je de prijs gewonnen? 

Met mijn werk Droomhaas heb ik gewonnen. Dit betreft een werk dat deel uitmaakt van een grotere serie de Arctische vloot. Dit is een serie van witte keramische beeldjes die elk gedragen worden door een zilverkleurig stuk drijfhout. Ik heb dit hout gevonden langs de ruige kust van de Barentszzee. Het zilverige geerodeerde hout met onbekende herkomst en raadselachtige reis door de arctische zeeen heeft een haast magische lading. Het is daar geweest waar ikzelf zou willen zijn. Aan de kust waar ik het vond, was vijftig jaar eerder ook een nog jonge ijsbeer aangespoeld. Hij werd afgeschoten. Hier op deze plek ontstond het idee voor de arctische vloot waarbij drijfhout de drager vormt voor een reeks dromerige fusies tussen mensen en pooldieren. Zij lijken zich ogenschijnlijk niet bewust van elkaar maar ontmoeten elkaar liefdevol in de droom.

 

Wat betekent de prijs voor jou? 

De prijs betekend voor mij in eerste plaats erkenning. Of ik nu wil of niet, het werkt stiekem toch erg motiverend. En een beetje publiciteit is nooit weg nietwaar.

 

Hoe ziet je nieuwe werk eruit? 

Met de arctische vloot ben ik nog lang niet klaar. De grootste en mooiste stukken hout heb ik voor het laatst bewaard. De bedoeling is om samen met mijn zus Ingrid van der Spoel (fotografe) waar ik de reis naar de Barentszzee mee gemaakt heb een duo tentoonstelling te maken waar drijfhout uit het noorden ons gezamelijke uitgangspunt is. Ondertussen heb ik nieuw werk gemaakt voor een naderende expositie met negen Enschedese kunstenaars in Fort Vijfhuizen met als thema " De laatste dag" namelijk 21-12-2012. Het betreft een serie groter keramisch zwart-wit werk. Ze verbeelden nachtelijke hemelpoelen waar sterrenbeelden in tuimelen en nieuwe ontstaan.