Kunstenaars Enschede

Klik op de afbeelding om het volledige beeld te zien

Petra Groen

Petra Groen woont en werkt in Enschede en in New York.
Waarbij reizen een groot gedeelte van haar tijd in beslag neemt. 
Observeren is dan ook waar ze zich het meeste mee bezig houdt tijdens deze reizen en verblijven in het buitenland. Verschillende omgevingen, culturen, en opvattingen inspireren haar.

'Wij weten slechts wat wij zien en ervaren'
Fysieke aanwezigheid is één van de belangrijkste kenmerken van haar objecten en installaties. Ze nodigen uit tot aanraken door hun lijfelijkheid. Vaak zien ze er sensueel uit. De zachtroze huidskleur draagt daaraan bij.

De beelden reflecteren niet alleen fragmenten van lichaamsbouw of de behoefte om het lichaam te analyseren of opnieuw te assembleren, muteren, manipuleren of componeren. De nieuwe gematerialiseerde lichamen/ beelden, gaan vooral over gevoelens, over beleving en ervaring, een (vaak ambivalente) relatie tussen gevoel en verstand, lichaam en geest, zintuiglijke waarneming en rationele benadering. Het verkennen en uiteindelijk opheffen van die tweeslachtigheid is een verborgen doel dat zich niet onmiddellijk aan de oppervlakte van de objecten en installaties manifesteert. Veel van het werk bevindt zich dan ook in de onderzoeksfase.  

Naast deze objecten en installaties werkt zij ook in opdracht voor binnen en buitenbeelden. Zo heeft zij voor verschillende bedrijven kunstwerken gemaakt die aan een plek gebonden waren, o.a. mobiles die hangen in de ruimte en wandobjecten. Ook heeft zij een aantal openbare kunstwerken vervaardigd.