Kunstenaars Enschede

Klik op de afbeelding om het volledige beeld te zien

Moniek Rutten

 

MIJN ALICE 


Het kunstproject MIJN ALICE heeft als einddoel om zelf een boek met de titel MIJN ALICE te publiceren. Belangrijke inspiratiebronnen voor mijn kunst zijn de twee boeken van Lewis Carroll: Alice’s adventures in wonderland en Through the looking-glass and what Alice found there. De verbazing en humor, het bizarre en onwerkelijke, het groeien en krimpen van Alice inspireren en fascineren. Sinds het afstuderen aan de AKI (1997) is Alice in wat voor een vorm dan ook in mijn tekenwerk aanwezig geweest. 
De basis is het tekenen. De voorliefde is het ter plekke tekenen in een ruimte. Muren, vloeren, ramen en plafonds worden tijdelijk betekend, zodat de bezoeker letterlijk en figuurlijk midden in een tekening staat. Elke expositie/tekeninstallatie wordt één hoofdstuk in het boek. Omdat ik altijd zonder schetsontwerp een tekeninstallatie maak, is het eindresultaat van elk hoofdstuk een verrassing en ontdekking voor mijzelf en de bezoekers.
Hierdoor zijn mijn hoofdstukken geen letterlijke vertalingen van de hoofdstukken van Lewis Carroll.

 

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 1 

Het eerste hoofdstuk was te zien in de etalage van MAC Berlijn in Enschede van 1 t/m 31 januari 2011. Op de muur hing een tekening van 140 x 170 cm; het raam recht voor de tekening was beschilderd. Van buiten zag je de tekening op de muur met een omlijsting van het raam eromheen. Doordat de zon scheen, werd de tekening van het raam geprojecteerd als schaduw op de muur, mooie momenten van beweging en verandering in de tekeninstallatie.

 

 

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 2

Hoofdstuk 2 was te bewonderen van 27 februari t/m 3 april 2011 in Galerie Quinta Bies in Lonneker. Daar was een schildering die op de muren en ramen doorliep. De hele ruimte werd door een lijntekening gevuld die startte bij een kleine deurtje in een hoek net boven de vloer.
De volgende verwachte hoofdstukken: 
Tijdens de Kunstroute Lonneker 2011 op 12 en 13 juni is Hoofdstuk 3 te bekijken. 

 


Hoofdstuk 4 staat gepland in de tweede helft van augustus 2011 in het Blijdensteinpark in de vorm van een kalktekening op het gras. 

 

Hoofdstuk 5 is te zien in oktober 2011 in een woning in de Flora Buurt waar ik woon, er komt daar een alles omvattende tekeninstallatie door een heel leeg huis. Ook geef ik een workshop in september voor de kinderen uit de buurt. Hun kunstwerken zullen ook te zien zijn in het huis. 


De twee boeken van Lewis Carroll hebben in totaal 24 hoofdstukken. Voor de verdere nieuwe hoofdstukken staan in de toekomst op de verlanglijst: AkkuH in Hengelo, het Torentje in Almelo, Kunstenlab in Deventer en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.


5 april & 6 april: Moniek Rutten, Rheine