Kunstenaars Enschede

  Klik op de afbeelding om het volledige beeld te zien

  Don Soepboer

  Fact and fiction

  Altijd tekenen en schilderen. Uiting geven aan wat er in mijn hoofd zit. Ik word geboeid door gebeurtenissen die ontregelen, die aan het denken zetten. Feit en fictie gaan samen. Nieuwsitems, verzonnen situaties, vreemde plekken en sinistere figuren zijn ingrediënten in mijn werk. Zo komt alles bij elkaar en ontstaat het beeld, mijn verhaal. Ik ben geëngageerd, heb een uitgesproken mening en veel fantasie. Filteren en doseren daarbij vind ik lastig; ik wil álles vertellen.

  Ik geniet ervan om eigen (complot)theorieën te ontwikkelen. Niets is vanzelfsprekend.‘Wat had er kunnen gebeuren?’ vraag ik me vaak af. Achter de ogenschijnlijke werkelijkheid speelt zich veel af waar wij geen weet van hebben. Automatisch krijgen zo alle fascinaties een plek. Mijn werk is het medium tot expressie. Ik beleef de onderwerpen intens, het verhaal sleept me mee en zo ontstaat een nieuwe waarheid,waarin ik zelf ga geloven.

  Vorm en kleur zijn slechts hulpmiddelen, ik gebruik ze om de aandacht op te eisen. Ik ben meer bezig met de inhoud. Mijn werken versterken elkaar en daarom presenteer ik ze het liefst als totaal. Dat maakt het geheel tot mijn eigen bijzondere wereld.

  De ondergrond waarop ik werk is niet zo belangrijk. Ik teken en schilder net zo lief op papier, karton, tapijt of hout als op een opgespannen doek. Mijn onderwerpen vragen juist om rafelranden en een rauwe structuur. Olie- en acrylverf, inkt, houtskool en krijt, ik gebruik het allemaal door elkaar.

  Tekeningen maak ik met potlood, pen en inkt. Tekenen is eigenlijk de basis. Zelfs mijn schilderijen zijn vaak getekend. Het meeste plezier haal ik uit de combinatie van alle werkwijzen en materialen door elkaar. Van kleine details tot grote gebaren.

  Bezoek mijn website, volg me op sociale media en neem contact op.

  Don Soepboer

  22 november t/m 4 januari: Ilse Antoinette Scholten & Don Soepboer, WVIII