Ateliers de Werkhaven

Stichting Ateliers de Werkhaven verhuurt al bijna 30 jaar atelierruimte aan professionele beeldend kunstenaars van allerlei disciplines, variërend van schilderen, beeldhouwen, fotografie, installaties en meubelmaken tot decorbouw en mediakunst. Het beschikbaar stellen en beheren van betaalbare werkruimtes die geschikt zijn voor beeldend kunstenaars is de voornaamste doelstelling van de stichting. Zij huurt  hiervoor 2 gemeentelijke panden, de voormalige schoolgebouwen aan de Borstelweg (de oorspronkelijke ‘Werkhaven’) en aan de Minkmaatstraat (Minkmaatateliers). Beheer, organisatie, werving en ballotage,  binnenonderhoud en tuinonderhoud en dergelijke worden op ideële basis gedaan door bestuur en huurders. De Gemeente zorgt voor het buitenonderhoud van de gebouwen.


De laatste jaren bestond bij bestuur en  huurders van de stichting de behoefte meer naar buiten te treden.  Nadat de stichting eerst voor grondige renovatie van de  verwaarloosde binnenruimtes zorgde zijn beide gebouwen nu veel aantrekkelijker om bezocht te worden door een groter publiek. De huurders van de Werkhaven aan de Borstelweg organiseren jaarlijks een grote open huis tentoonstelling en diverse kunstenaars in dat gebouw verzorgen lessen en workshops in hun atelierruimtes. In de Minkmaatateliers fungeert één grote ruimte als opname en montagestudio van Oostkunst (voorheen het Gescheurde Doek). Op dezelfde plek verzorgt Stichting CMT (Cultuur en Media Twente) de exporuimte 'Nieuwe Ruimte’. Hier is regelmatig werk van  in Overijssel werkende kunstenaars te zien, waaronder vaak werk van jong talent.


De waarde van de bijdrage die onze kunstenaars met hun werk en diverse activiteiten leveren aan de ontwikkeling van het culturele klimaat in Enschede en Twente is niet te meten of in cijfers uit te drukken. Wat vast staat is in ieder geval  dat zij een structurele bijdrage leveren aan de realisatie van een gevarieerd cultuurklimaat van onze stad. Als stichting hopen wij onze huurders daarbij nog vele jaren facilitair te kunnen en te mogen ondersteunen. Of dit met de binnenkort in te voeren gemeentelijke huurverhogingen in de toekomst inderdaad mogelijk blijft is helaas de vraag.


Atelierhuur:
Wil je in de toekomst als een van de eersten in aanmerking komen voor een vrijkomend atelier bij Stichting Ateliers De Werkhaven - locatie Borstelweg, kies dan nú voor een inschrijving. Je komt dan op een wachtlijst, en je wordt rechtstreeks op de hoogte gehouden van vrijkomende ateliers. Het inschrijfformulier is te vinden op de site onder de knop ‘contact’.

 

Voor meer informatie: Manje Dijkman:manjedijkman@hotmail.com / 06 – 41 55 70 75 van Royen:vanroyen@kpnplanet.nl / 053 – 430 95 74 of 06- 38 55 01 96

www.ateliersdewerkhaven.nl


 

Stichting Ateliers de Werkhaven
De Werkhaven
Borstelweg 29
7545 MR Enschede
053-7850478

Minkmaatateliers
Minkmaatstraat 15
7514 EA Enschede
053- 4331849

Oproep