29 september t/m 5 januari: Untitled Surface, Concordia

Werk van Filip Markiewics, waarin verschillende disciplines versmelten.


In de installaties van Filip Markiewicz komen diverse disciplines samen; zo gebruikt hij performance, video en dan weer tekeningen of een modelspoorbaan om zijn verhaal te vertellen.

De expositie Untitled Surface is een visuele dialoog tussen een bestaand werk en een nieuwe serie schilderijen. Uitgangspunt is de film Fake Fiction die Filip maakte tijdens zijn verblijf bij het Theater Basel. Fake Fiction is geschreven als theaterstuk voor Art Basel 2017, en is opgenomen tijdens de repetities voor de première van het stuk. De vorm van de film is een mix tussen een collage en repetitieopnames met de acteurs van het theater. Film en theater gaan zo naadloos in elkaar over.
‘Omdat een schilderij ademt als je ernaar kijkt, maar dood gaat als je het fotografeert” is een zin uit een dialoog in Fake Fiction. Uit de context gehaald, klinkt deze ene zin als een surrealistisch manifest. Daar maakt Filip gebruik van door het te laten doorklinken in de serie schilderijen die hij speciaal voor de expositie bij Concordia maakt.

De titel van de expositie Untitled Surface is een duidelijke referentie naar de post-hedendaagse schildergeschiedenis, maar tegelijkertijd een vraag over het digitale beeld in onze wereld van sociale netwerken, dat een belangrijk onderwerp is in de film Fake Fiction.

De opening vindt plaats op zondag 29 september om 15.30 uur, na de opening van het fotografisch werk van Sylvie Zijlmans.

Concordia
Expositieruimte - Langestraat 56
www.concordia.nl