12 mei t/m 12 juni: Hans Emmelkamp & Ingeborg Vandamme, Beeld & Aambeeld

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 12 mei om 16:00 uur. De beide kunstenaars zullen hierbij aanwezig zijn.
Muziek: Wim van der Hart speelt op de vleugel.

Hans Emmelkamp en Ingeborg Vandamme kennen elkaar goed. Niet alleen via de Enschedese galerie, waar ze beiden al jaren vertegenwoordigd worden, maar ze hebben in het verleden ook al elders samen geëxposeerd. Het is opmerkelijk dat twee kunstenaars, werkend vanuit totaal verschillende disciplines, met hun vormentaal zo met elkaar verbonden zijn. Steeds op zoek naar sterke contouren en afgewogen contrasten. Met als resultaat verrassende composities die opvallen door enerzijds een krachtige beeldtaal, maar anderzijds ook door harmonie, eenvoud en een zekere mate van ingetogenheid. Als tekenen aan de wand of statements om met trots te dragen.

Hans Emmelkamp wil in zijn schilderijen uitersten verenigen. Hij zoekt naar een balans tussen ingetogenheid en uitbundigheid, tussen figuratie en abstractie.. Zelf zegt hij: “Waarom ik stilleven-achtige vormen schilder, weet ik niet. Wel weet ik dat mijn schilderijen niet als stillevens bedoeld zijn. De vormen, die ik in het beeldvlak plaats, zijn ook geen afbeeldingen. Het zijn sterk vereenvoudigde, meestal platte vormen. Voor mij hebben deze vormen een zelfde soort functie en betekenis als klanken in de muziek.” Het uiteindelijke resultaat zijn composities, waarbij je je kunt afvragen of ze abstract zijn of figuratief. En zijn het stillevens of juist niet? Voor Hans Emmelkamp maakt het oordeel niet uit. Als de schilderijen maar hun werk doen. Het overbrengen van de intentie van de kunstenaar: verstilling, rust en harmonie.

De sieraden van Ingeborg Vandamme zijn eindresultaten van experimenteren met uiteenlopende materialen. Of ze nu werkt met metaal of papier, tekens van vergankelijkheid en sporen uit het verleden zijn altijd zichtbaar in haar werk. Door de tand des tijds aangetast materiaal vormt daarbij een inspiratiebron. In eerder werk gebruikt zij bijvoorbeeld verweerd hout, plantenresten en fossiele haaientanden. Haar recente werk is ontstaan door te spelen met vormen en structuren in metaal. Het gebruikte zink, messing en koper krijgt door het etsen van sporen, tekens en patronen een doorleefd oppervlak. De beeldelementen die ontstaan komen van herinneringen uit Ingeborg Vandamme’s verleden, zoals opgroeien aan de kust, reizen en zeilen. Ook teksten en gedichten worden in het sieraad opgenomen. Hierdoor krijgt het werk een poëtische uitstraling. Elk sieraad vertelt een eigen verhaal waarbij de betekenis stukje bij beetje wordt prijsgegeven.


Openingstijden
woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en donderdag tot 21.00 uur

Galerie Beeld & Aambeeld
Walstraat 13 Enschede
www.beeldenaambeeld.nl