23 maart t/m 16 juni: Grenzeloos, Concordia

Berlijn als nieuwe Heimat

‘Grenzeloos’ laat een overzicht zien van zowel iconisch als nieuw werk van vijf Nederlandse grensverleggende kunstenaars.  

Op woensdagmiddag 22 mei leidt Gerard Marlet samen met programmeur Petra Boonstra kunstliefhebbers langs de door hem gekozen werken in de Concordia-expositie Grenzeloos. Twee personen, één gedeelde passie, twee visies op het getoonde werk. Wat maakt het werk voor hen grenzeloos?

Gastcurator en kunstliefhebber Gerard Marlet heeft in ieder geval een uitgesproken mening over de door hem geselecteerde kunstenaars in de groepsexpositie. Hij gaat daarover graag in gesprek met geïnteresseerden in kunst in het algemeen, en liefhebbers met een ‘Berlijn-connectie’ in het bijzonder. De getoonde werken - oud én speciaal gemaakt voor de expositie - zijn namelijk alle van vier kunstenaars die hun woon- en werkplek in Nederland hebben verruild de Duitse metropool.

Presentatie Atlas voor gemeenten
Aansluitend op de rondleiding zal Gerard Marlet in de Grote Kerk in Enschede de 2019-editie van de Atlas voor Gemeenten lanceren. 'Groei en Krimp', het thema van dit jaar, sluit naadloos aan op de Concordia-expositie Grenzeloos door aandacht voor de belangrijke en actuele vraag hoe kunst en cultuur een bijdrage kunnen leveren aan een renaissance van grensregio’s.

Over de expositie Grenzeloos
Kunstenaars Ronald de Bloeme, William Engelen, Jeroen Jacobs en Maarten Janssen hebben zich de afgelopen decennia zichtbaar gemanifesteerd in Berlijn. Ze zijn op verschillende momenten naar Berlijn gegaan en maken zeer uiteenlopend werk. Maar ze hebben één cruciaal ding gemeen; hun werk is grensverleggend en overduidelijk beïnvloed door de stad.

De expositie Grenzeloos is nog te zien bij Concordia aan de Langestraat 56 tot en met zondag 16 juni.

Praktische informatie
Gratis rondleiding door expositie Grenzeloos door Concordia-programmeur Petra Boonstra en gastcurator Gerard Marlet: woensdag 22 mei, 12.30 - 14.30 uur
Presentatie Atlas voor gemeenten: woensdag 22 mei, 15.00 - 16.00 uur (Grote Kerk Enschede) - aanmelden via de website www.atlasvoorgemeenten.nl

Ronald de Bloeme, William Engelen, Jeroen Jacobs, Maarten Janssen en Babette Kleijn hebben zich de afgelopen decennia zichtbaar gemanifesteerd in Berlijn, en hun werk door hun nieuwe Heimat laten inspireren. De kunstenaars zijn op verschillende momenten naar Berlijn gegaan, wonen op verschillende plekken in de stad en maken zeer uiteenlopend werk. Maar ze hebben één cruciaal ding gemeen; hun werk is grensverleggend en overduidelijk beïnvloed door de stad.

In de expositie is van elk van hen een iconisch werk naast een werk geplaatst dat speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.

Sinds 2005 publiceert gastcurator Gerard Marlet de Atlas voor gemeenten, waarin Nederlandse steden op verschillende thema’s met elkaar worden vergeleken. De Atlas van 2019 is gelinkt met de tentoonstelling Grenzeloos, door aandacht voor de belangrijke en actuele vraag hoe kunst en cultuur een bijdrage kunnen leveren aan een renaissance van grensregio’s.

Programma
Opening zaterdag 23 maart, om 15:30u. In bijzijn van de gastcurator en de kunstenaars.
Presentatie Atlas voor gemeenten op 22 mei, 15:00 – 16:00 uur.
Rondleiding door expo door Concordia’s programmeur Petra Boonstra en gastcurator Gerard Marlet op 22 mei, 12:30 – 14:30 uur.