2 juni: Culturele Zondag, Enschede

KleuRRijk

De tweede Culturele Zondag van het jaar staat in het teken van de kunst en cultuur van stadsbewoners met verschillende nationaliteiten en wortels. Op 2 juni laten muzikanten, dansers, zangers en kunstenaars zien hoe rijk ze de Enschede kleuren. Op het Ei van Ko en op het Van Loenshof zijn dans- en muziekoptredens, exposities-voor-één-dag en creatieve workshops. Bij Concordia is er een speciaal Midden-Oosten programma en in de Bibliotheek zijn de hele middag tal van activiteiten. Op dezelfde dag is ook het Gitaarfestival, Muziek in de Straten en de WAK. Het hele programma staat in één programmafolder die op 2 juni verkrijgbaar is op diverse plekken.

Maar liefst 375 deelnemers met 28 verschillende nationaliteiten en wortels doen mee met deze kleurrijke Culturele Zondag. Van kunstenaars uit IJsland en Iran tot dansers uit Nepal en Argentinië. En van vertellers uit Chili en Taiwan tot zangers uit Burundi en Indonesië.

Muziek en dans
De muzikale scoutinggroep van de Syrisch Orthodoxe Sint Petrus en Paulus kerk trapt de middag af op het Ei van Ko, waarna het Enschedese koor Intervocaal liederen zingt die afkomstig zijn uit de geboortelanden van diverse leden. Alleen al dit koor bestaat uit maar liefst 14 nationaliteiten. Het Rockkoor laat zich inspireren door rockklassiekers uit de USA, de UK én uit Nederland.
In De Danszaal voor de Zuidmolen wordt het publiek getrakteerd op passionele tango en kleurrijke dans uit Nepal en kun je kennismaken met Colombiaanse ritmes. Hier krijgt het publiek de kans om zelf de eerste salsa- en flamencopassen te leren. Liefhebbers van tango kunnen bij De Tor een les volgen van tangomeester Walter Gonzales uit Buenos Aires. Het Huiskamerpodium staat dit keer op het terras van Stoet. Deze lunchplek gaat speciaal open voor het evenement. Luister hier naar gitaartalent Greta van de Musikschule der Stadt Nordhorn. Zij speelt samen met haar docent barok, tango, bossa nova, jazz én blues.

Exposities-voor-een-dag
Op het Van Loenshof exposeren diverse kunstenaars. Onder anders de Braziliaanse Patty Peppe met haar tekeningen, de Iraanse Bahador Fatemi met schilderijen en de Syrische Elian Rabahia die  kunstwerken maakt van duizenden stukjes autokabels.

Workshops
Op de eerste Culturele Zondag van het jaar in maart was de workshop Pixelart van Miljata’s Bouwlab zo’n groot succes dat Milja graag weer aan de Culturele Zondag mee wilde meedoen. Speciaal voor deze editie ontwikkelde ze een workshop waar je Japanse sushi kunt bouwen van pixelart brokjes, of een Italiaanse pizzapunt, of een Duitse hamburger. Bij de tent van vrouwennetwerk Soroptimisten Dunya kan het publiek buttons maken voor het goede doel en bij Aiwa Froeling kun je zelf verf creëren met pigment en ei.

Het Midden-Oosten komt tot leven bij Concordia
Bij Concordia aan de Langestraat is er een gratis toegankelijk programma helemaal in het teken van het Midden-Oosten.  Met een optredens van het Turkse koor Gönül Dostlari Türk Halk Müzigi Korosu en de Turkse muzikant Emrah O?uztürk. Hij speelt traditionele liederen uit Anatolië, Armenië en Koerdistan op bijzondere blaasinstrumenten, zoals de kaval, de duduk en de mey.
Er is ook kunst. De Iraanse Fereshteh Akradi geeft een rondleiding in het Farsi - de taal van Iran - door de expositie van Sam Samiee. En Samiee zelf geeft aan het einde van de middag een Artist Talk over zijn werk. Thee en lekkernijen uit Iran staan klaar voor het publiek.   

Bij de Bibliotheek
In de Bibliotheek exposeren diverse mensen en groepen en is er op de reisafdeling een intieme huiskamer ingericht. Hier vertellen (tijdelijke) stadsbewoners over hun eerste ervaringen met Nederland en Enschede. Onder andere de Chileense Carolina Caceres neemt plaats en vertelt het indrukwekkende verhaal hoe ze als meisje naar Nederland kwam. Kunstenares I-Yen Chen woont en werkt in Taipei en Melbourne en kwam afgelopen april naar Enschede. Zij vertelt als Artist in Residence over haar eerste ervaringen met de stad en wat ze hier gaat doen.

Intercultureel Vrouwencentrum SIVE organiseert een kleurrijke dag met een workshop pastelpainting, een lezing over vrouwenorganisatie Women’s Net in Zuid-Afrika én een optreden van Eritrese muzikanten.

Informatie
De Culturele Zondag met het thema KleurRijk vindt plaats op zondag 2 juni van 13.00 tot 18.00 uur op het Ei van Ko, het Van Loenshof, het terras van Stoet en bij de Bibliotheek, Concordia en de Tor in Enschede. De optredens en exposities zijn gratis te bezoeken. Voor de workshops kan een kleine bijdrage worden gevraagd. Het volledige programma per locatie is te vinden op www.culturelezondagenschede.nl/locaties