2 en 16 juni: Artisttalks Sam Samiee en Maarten Janssen, Concordia

zo 2 jun 2019 | 15:30 Een artist talk met Sam Samiee, wiens werk te zien is bij Concordia onder de noemer Le gymnasium sacre.

Sam Samiee (1988, Teheran) maakt installaties met schilderijen en ruimtelijke, beschilderde objecten. Voor hem houdt schilderkunst niet op bij de rand van het doek, hij verkent juist de grenzen van de traditionele schilderkunst. Op deze manier vraagt hij zich af hoe je als kunstenaar de driedimensionale wereld kunt afbeelden. Tijdens de artist talk gaat Beeldende Kunst-programmeur Petra Boonstra met Samiee in gesprek over zijn werk en achtergrond, en zal deelnemers aan de talk uitnodigen mee te praten.

zo 16 jun 2019 | 15:30 Een artist talk met kunstenaar Maarten Janssen, wiens werk te zien is in de expositie Grenzeloos.

Maarten Janssen (1960) woont en werk in Rotterdam en Berlijn. HIj rondde in 1984 zijn opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten in Rotterdam af. Tijdens deze artist talk op de laatste expo-dag bevraagt Beeldende Kunst-programmeur Petra Boonstra Maarten onder meer over zijn werk en zijn band met Berlijn, en gaat de kunstenaar graag in gesprek met de aanwezigen.

Over zijn werk zei Maarten Janssen ooit het volgende:

"Ik beoog schilderijen te maken die zichzelf voortbrengen. Zij hebben mij nodig als assistent maar niet als centrale oorzaak. Ik doop dobbelstenen in verf en gooi ze op het doek. Spetters, spoor en afdruk zijn het uitgangspunt voor nieuwe handelingen. Op explosieve acties volgen minutieuze invuloefeningen en vice versa. Daar ik niet vóóraf kan voorspellen welke delen na de volgende worp uitgespaard gaan worden zijn de invullingen bij elke nieuwe laag grotendeels dezelfde. Ik dobbel totdat elke van de zes mogelijke uitkomsten zich minimaal één keer heeft voorgedaan.

Deze schilderijen zijn construkties-op-zich maar niet hermetisch, integendeel: Op grond van wat er te zien is kan men, als men dat zou willen, opmaken waarom het schilderij is zoals het is. Het verloop van het proces in omgekeerde richting volgend kan men terug naar de oorsprong. Hierdoor is het beeld geen afbeelding maar een feit."

Auditorium - Langestraat 56