4 juli t/m 15 september: Lost Energy, Tetem

Opening: donderdag 4 juli van 17:00-19:00 uur. Het openingsprogramma wordt nog bekend gemaakt.

Een goede en betrouwbare energievoorziening is belangrijk voor onze samenleving. Energie-innovaties dragen bij aan duurzame economische groei, het verminderen van CO2-uitstoot, het ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen en het slimmer benutten ervan. De praktijk laat echter zien dat er een grote kloof ligt tussen onderzoek en toepassing. Een veelheid aan energie-innovaties ligt op de plank te wachten op een toepassing. Hoe zou de Provincie Overijssel in 2050 energieneutraal kunnen worden en hoe neem je het publiek hierin mee?

Elektriciteit is onzichtbaar en dat maakt het waarschijnlijk zo lastig om het verbruik ervan omlaag te schroeven. De slimme meter laat dan wel het gebruik zien, maar het blijven abstracte getallen. Hoeveel is dat eigenlijk, een kilowattuur of een joule? Met de machine die Elise Leusink bouwt kun je dit aan den lijve ondervinden en ga je beseffen hoeveel deze energie eenheden letterlijk aan menselijke arbeid kosten. Reinier Kranendonk is geïntrigeerd door de verslaving van consumenten aan elektriciteit en dus ook aan elektrisch aangedreven vermaak. Reinier heeft voor Lost Energy een nieuwe installatie voor de eigentijdse ‘doe-kermis’ Karnieland gebouwd, waarmee bezoekers ervaren hoe hun eigen lichaamsenergie ingezet kan worden als aandrijving voor een bijzondere kermisattractie. KunstConstructie (Françoise Braun en Casper Teijgeler) reist de provincie door met een mobiele studio op zoek naar de aankoop van een object dat je hebt gekocht, maar dat je niet echt nodig hebt, wat je eigenlijk niet gebruikt en waarvan je eigenlijk een beetje spijt hebt. Van deze zoektocht wordt in Lost Energy een registratie getoond.

Met de projecttentoonstelling Lost Energy onderzoekt Tetem samen met Provincie Overijssel, Universiteit Twente en de kunstenaars Elise Leusink, Reinier Kranendonk en KunstConstructie welke bijdrage kunst en ontwerp kunnen leveren aan de inbedding van energie-innovaties in de samenleving. De tentoonstelling sluit aan op Tetem’s programmalijn Driving Technology.

Lost Energy op pad
Reinier Kranendonk reist met Karnieland langs verschillende festivals in het Oosten van Nederland. Hij is o.a. te zien bij het Maker Festival Twente in Enschede (25 en 26 mei) en op Kannen & Kruiken in Zwolle (5 t/m 7 juli). Reinier laat de hoge fun factor zien van het spelen met gevonden en tweedehands materialen, zonder gebruik te hoeven maken van elektriciteit. Een weerslag hiervan vind je terug in de tentoonstelling Lost Energy.

KunstConstructie reist af naar Kampen, Dalfsen, Almelo en Diepenheim. Het duo vraagt bewoners naar hun ‘non-object’. Foto’s hiervan worden bewerkt en getoond in de tentoonstelling in Tetem. Je eigen stapeltje non-objecten valt misschien nog mee, maar zie ze eens van een hele straat bij elkaar opgeteld of van een hele wijk. KunstConstructie zorgt hiermee voor een echte eyeopener.

De machine van Elise Leusink reist na de tentoonstelling in Tetem door naar verschillende plekken in Overijssel.

Lost Energy challenge en blog
Ook jij kunt meedoen aan de Lost Energy challenge! Upload een foto van jouw non-object via de projectpagina van Lost Energy. De pagina is ontwikkeld door KunstConstructie met hulp van studenten Communicatiewetenschap van Universiteit Twente.

Tetem
Stroinksbleekweg 16 Enschede
www.tetem.nl