26 januari t/m 10 maart: Inktspot, Concordia

Politieke spotprenten: spiegel van onze tijd

Ieder jaar brengt de rondreizende expositie Inktspot Nederlands bekendste politiek tekenaars voor het voetlicht. Vanaf zaterdag 26 januari is de expo weer te zien bij Concordia in Enschede. De opening wordt verricht door de winnaar van de Inktspotprijs, Tjeerd Royaards.

Nederlandse cartoonisten geven in kranten en online media hun visie op de heersende internationale politiek. De expositie laat daarvan de 100 beste, meest opmerkelijke en spitsvondige cartoons van het afgelopen jaar zien. Bij de rondreizende expositie wordt de aanhangende Inktspotprijs uitgereikt. Winnaar van de inktspotprijs 2018 is Tjeerd Royaards, met de cartoon ‘Good migrant, bad migrant?’

 Uit het juryrapport: “Deze prent trok direct de aandacht van alledrie de juryleden, in die stapel van de 100 beste inzendingen. Het is er eentje die je aan het denken zet, eigenlijk door een subtiele vondst van de tekenaar. Het gaat over een onderwerp dat speelt in de Nederlandse politiek, maar zeker ook in de internationale politiek. De vluchtelingenproblematiek. De tekening werd door de maker zélf op Twitter geplaatst en door de kracht van de tekening ging verspreiding daarna vanzelf. De cartoon ging het hele internet over. Internationaal werd de aandacht getrokken; zo kan dat gaan in 2018. Het begint misschien duidelijk te worden: In één simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp.

Inktspotbattle
Op donderdagavond 28 februari organiseert Concordia de Inktspotbattle 2019. In de ‘arena’ aan de Langestraat gaan bekende politiek tekenaars de strijd met elkaar aan en vertalen actuele onderwerpen ter plekke naar spotprenten. Bezoekers kijken mee en de jury bepaalt de winnaar. Op het strijdtoneel verschijnen onder andere: Kik (Benjamin Kikkert), Danibal, Marcjanjanssen (Marc-Jan Janssen), Moshe Gilula en Tjeerd Royaards.

Inktspot voor het voortgezet onderwijs: Politiek tekentalent Twente
Ook organiseert Concordia dit jaar weer het project Politiek tekentalent Twente. Hierin gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs aan de slag met het maken van een actuele spotprent. De winnende tekening wordt toegevoegd aan de expositie Inktspot en krijgt een mooi plekje in de expositieruimte van Concordia. Ook krijgen ze van een kunstdocent tekst en uitleg bij de spotprenten in Inktspot.

Praktisch
De expositie loopt van 26 januari t/m 10 maart 2019. De opening is op zaterdag 26 januari vanaf 15.00 uur. Concordia, Langestraat 56, Enschede. Gratis toegang [vrije gift]. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.concordia.nl