13 april t/m 25 augustus: Lichtung - Sarah Grothus en Emmy Bergsma, RMT

‘Lichtung’ – ofwel open plek in het bos – is een project van Sarah Grothus (D) en Emmy Bergsma (NL) over familiegeschiedenissen van verdrijving en arriveren. Beide kunstenaars bevragen het begrip Heimat of Thuisland. Daarbij is het startpunt voor beiden hun eigen familie, want hun beider families werden ooit gedwongen hun thuisland te verlaten.

Expeditie
Het project ‘Lichtung’ bestaat uit twee tentoonstellingen, waarvan de eerste plaatsvindt in Kunstverein Grafschaft Bentheim (D) en de tweede in Rijksmuseum Twenthe. Voorafgaand aan de twee tentoonstellingen ondernemen Grothus en Bergsma een ‘expeditie’. Gedreven door de vraag ‘wat betekent thuis voor ons’ gaan ze zowel fysiek als in gedachten naar de plekken van betekenis uit hun kindertijd, op zoek naar familieverhalen, fotoalbums en historische bronnen. Deze expeditie brengt hen onder andere naar Silezië, Bialowieza (PL), Calabria (IT) en Amsterdam.

Tekeningeninstallatie
De uitdagingen en inzichten die ze onderweg tegen zullen komen, brengen ze uiteindelijk samen in een nieuw geheel, in de vorm van een tekeningeninstallatie. Sarah Grothus is in relatie tot haar werk geïnteresseerd in alles wat zich ín het menselijk lichaam afspeelt en Emmy Bergsma richt de blik naar buiten, met de natuur als metafoor. De tekeningeninstallatie vormt een wereld waar deze twee thema’s, mens en natuur, samenkomen.

Duits-Nederlands project
‘Lichtung’ is een Duits-Nederlands kunstproject van Sarah Grothus (woont en werk in Vreden - D en Enschede - NL) en Emmy Bergsma (woont en werkt in Zwolle - NL). Het project vindt plaats in zowel Duitsland als Nederland.

Binnen en Buiten
13 januari t/m 3 februari 2019 in Kunstverein Grafschaft Bentheim in Neuenhaus
Licht en Schaduw
13 april t/m 25 augustus 2019 in Rijksmuseum Twenthe in Enschede