13 april t/m  16 juni: Sam Samiee, Concordia

Le Gymnasium Sacre


De werken van Samiee zijn een verkenning van de oosterse woordcultuur en Perzische literatuur. Met ook een nieuwe, site-specific installatie.

Le gymnasium sacre is de vertaling die filosoof Henry Corbin gaf aan het Persische Zur-Khaneh, de klassieke vorm van Iraanse gymnastiek en het kleine gebouw waar de oefeningen plaatsvinden. Beeldend kunstenaar Sam Samiee eigent zich de term toe om uitdrukking te geven aan het moment waar beeldende kunst en poëzie samen komen. Corbin maakte het mogelijk de wereld te zien als een Zur-Khaneh, letterlijk een Huis van kracht, waar bestaande tradities veilig worden bewaard. Samiee is de term gaan gebruiken voor de plek die hij creëert waar de vele tradities van beeldende kunst en poëzie samenkomen, zowel in de expositieruimte als in het landschap dat de woorden willen aanduiden.

Over Sam Samiee

Sam Samiee maakt installaties met schilderijen en ruimtelijke, beschilderde objecten. Voor hem houdt schilderkunst niet op bij de rand van het doek, hij verkent juist de grenzen van de traditionele schilderkunst. Op deze manier vraagt hij zich af hoe je als kunstenaar de driedimensionale wereld kunt afbeelden.

Zijn werk is een verkenning van de oosterse woordcultuur en Perzische literatuur, te verenigen met een westers georiënteerde beeldcultuur. De titels van werken, soms korte gedichten, zijn duidelijk onderdeel van diezelfde werken en kunnen niet los van elkaar bestaan. De woorden geven het beeld een richting, en de schilderijen zijn op hun beurt een manier om gedachten en ideeën vorm te geven. De landschappen, mythes, gedichten en beelden die het werk maken, worden zo ondergebracht en samen gebonden onder de titel Le gymnasium sacre.

In Concordia maakt Sam een nieuwe, site specific installatie. Met schilderijen, ‘Dutch mountains’ en vissen die ondersteboven zijn afgebeeld, geplaatst langs een wandelpad. Lopend over het pad worden de werken van verschillende kanten bekeken, zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn; er is niet één perspectief maar er zijn meerdere zienswijzen, zeker bij een kunstwerk.

Sam Samiee studeerde aan de AKI en geeft daar tegenwoordig les. Afgelopen oktober won hij de Wolvecamp prijs, en in 2016 ontving hij de Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst.

Praktische informatie
- Opening: zaterdag 13 april om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur) - Concordia Langestraat 56, Enschede
- Artisttalk Sam Samiee: zondag 2 juni om 15.30 uur - Concordia Langestraat 56, Enschede
- Afsluiting expositie/finissage: zondag 16 juni om 15.30 uur, samen met de expositie Grenzeloos - Concordia Langestraat 56, Enschede


Concordia
Langestraat 56 Enschede
www.concordia.nl