8 september t/m 25 november: ANNEX, Concordia

Van de straat in het museum

Graffiti-expositie ANNEX opent in het bijzijn van de kunstenaars

Vanaf zaterdag 8 september zijn er graffitiwerken van de kunstenaars Boris Tellegen (AKA Delta), Jeroen Erosie en Akay te zien bij Concordia. Petra Boonstra, programmeur beeldende kunst bij Concordia en gastcurator Jord Schöppink, openen de expositie samen met hen. Tot die tijd is de expositieruimte het ‘open atelier’ van de kunstenaars, die de expositie in anderhalve week opbouwen.

Sterke beeldtaal

Petra Boonstra, programmeur beeldende kunst bij Concordia: “Ik ben deze expositie begonnen omdat graffiti een heel sterke beeldtaal heeft, die ik graag bij ons wil laten zien. Graffiti is niet alleen je tag of je alter ego op de muur zetten. Het gaat veel verder: in heel korte tijd zet een graffitischrijver een sterk en persoonlijk beeld neer, dat ook nog eens heel strak gemaakt is.”

Graffiti binnen?

Het werken in de buitenlucht en het bezit nemen van de publieke ruimte, zo zijn deze kunstenaars ook begonnen. Later is hun werk ook terecht gekomen in galeries en musea. In de expositie ANNEX zie je dat spanningsveld; het werk van ‘vroeger’, buiten, heeft zijn weerslag op de werken van nu, binnen.

Over de kunstenaars

Akay, Jeroen en Boris stonden aan de basis van de graffitikunst in Zweden en Nederland. Door een eigen stijl en manier van werken die verder ging dan het hebben van een eigen handschrift, brachten ze tegelijkertijd een discussie op gang over wat graffiti is.

De drie kunstenaars werken in verschillende stijlen en media. Hun werk loopt uiteen van installaties met beeldschermen tot muurschilderingen en interventies in het straatbeeld. In ANNEX komen al die verschillende werkwijzen aan bod.

Lezing

Graffiti kenmerkt zich doorgaans door felle kleuren en een dimensionaal gebruik van letters en vormen, wat een sterke ruimtelijke werking tot gevolg heeft. Een paar stappen verder en dan is daar een letterlijke ingreep in de ruimte. Die ontwikkeling kan in een kunsthistorische context geplaatst worden. Op donderdag 25 oktober verzorgd kunsthistorica Maria Driessen een lezing bij Concordia, waarbij ze de graffitikunst onder de loep neemt.

 De expositie ANNEX is gratis te bezoeken van dinsdag t/m zondag in Concordia Film | Theater | Beeldende kunst, Langestraat 56 in Enschede. Tickets voor de lezing zijn te koop via 053-4300999 en via www.concordia.nl.