8 en 9 september: open dagen Minkmaatateliers

Minkmaatateliers deelnemer open monumentendagen

Tijdens de open monumentendagen die komend weekend worden georganiseerd is het ateliergebouw aan de MInkmaatstraat 15A in Enschede van 11.00 tot 17.00 uur opengesteld voor bezoekers. Het ateliergebouw is een voormalige school en werd in opdracht van de gemeente Enschede gebouwd in 1895. Sinds enige jaren is het een gemeentelijk monument.

Voor de monumentendagen is In de grote centrale gang een expositie met een variatie van werk en ontwerpen van de gebruikers ingericht. Verder zijn diverse werkruimtes/ateliers opengesteld voor bezichtiging. Het atelier van Joyce van Heek is beide dagen open van 15.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zijn er op diverse momenten muziekoptredens gepland.

Multidisciplinaire bezetting

Het mooie oude schoolgebouw wordt al ruim bijna 30 jaar verhuurd als ateliervoorziening voor beeldende kunstenaars. In het gebouw werken beeldend kunstenaars en vormgevers, in allerlei disciplines, die variëren van schilderen, beeldhouwen, leather design (sacred skins), fotografie en film tot het maken van (licht)installaties, muziekinstrumenten,  meubels en architectonisch/bouwkundig ontwerpen.

Er zijn 7 zeer ruime oude schoollokalen beschikbaar als werkruimten. In de grote centrale - geheel gerenoveerde- gang worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Alle werkruimten zijn voorzien van centrale verwarming, stromend water en grote ramen die uitkijken op de romantische oude tuin die het gebouw omgeeft.

Foto: Joyce van Heek aan het werk in haar atelier.

Organisatie en doelstelling

De Gemeente Enschede is eigenaar van het gebouw en draagt zorg voor het buitenonderhoud. Beheer, organisatie, binnen onderhoud en tuinonderhoud e.d. worden op ideële basis gedaan door bestuur en huurders van de Minkmaatateliers (onderdeel van Stichting Ateliers de Werkhaven). De voornaamste doelstelling van die stichting is het beschikbaar stellen en beheren van betaalbare werkruimtes die geschikt zijn voor professioneel werkende beeldend kunstenaars.