13 september t/m 23 september: Maarten van Aken, XPO

Venster van perceptie

Tijdens de opening gaat Maarten in dialoog met architect Nick Albers. Het gesprek zal gaan over het werk, het proces en de achtergrond van het werk van Maarten. Zowel van het werk wat hij creëerde in China, als zijn werk nu en in de toekomst.

Maarten van Aken is gefascineerd door het spanningsveld tussen architectuur, licht en de mens. De mens is zelden te zien maar zijn sporen zijn wel altijd zichtbaar. Krachtig licht definieert een ruimte en toont zich op het snijvlak van binnen en buiten. Het venster als grens tussen twee werelden, waarbij een schilderij zelf ook als venster dient. Een dergelijk grensvlak wordt ook wel liminal space genoemd. Een liminal space is de tijd tussen datgene wat was, en datgene wat komt. Het is een plek van transformatie, waar de tijd stil lijkt te staan. Een plek waar gespeeld kan worden met de perceptie.

In Oktober 2017 was Maarten van Aken een artist in residence in Dalian(China). De taalbarrière dwong tot stilte, luisteren en observeren. Hierdoor ontstond een mindset van “in het moment leven” en kwam de focus van het licht op de ongebruikelijke combinaties in lokale architectuur te liggen. De werken in de tentoonstelling zijn een poging deze momenten vast te leggen en een brug te slaan tussen binnen en buiten, China en Nederland en de fysieke en imaginaire ruimte.

Deze tentoonstelling is het resultaat van de warme samenwerking tussen de gemeente Enschede, het Dalian Zhongshan Art Museum (China) en ARE (Artist Residencies Enschede.

Opening: 13/09/2018 - 17:00-19:00

Periode: 13/09 - 23/09/2019

Open: vr./ za./ zo. 12:00-17:00

Locatie: Stroinksbleekweg 2, 7523 ZL, Enschede