13 oktober t/m 21 november: Pantaleon Hajenius & Karen Gillis, Beeld en Aambeeld

“ALLES HEEFT WAARDE” – Pantaleon Hajenius & Karen Gillis

 

Pantaleon Hajenius werkt vooral met afvalmaterialen; dingen die hij toevallig tegenkomt of op straat vindt worden verwerkt tot autonome kunstwerken. Ook bij Karen Gillis speelt het toeval een grote rol. Ze experimenteert met combinaties van ongewone materialen met spectaculaire en tegelijk zeer goed draagbare sieraden tot gevolg. Pantaleon Hajenius exposeert sinds 1996 met regelmaat bij de Enschedese galerie Beelden Aambeeld. Zijn werk bestaat voornamelijk uit collages op verschillende dragers. Zogebruikt hij de laatste jaren bij voorkeur ribkarton als ondergrond waarop geschilderd wordt,waarin geknipt en gesneden wordt en waaraan ogenschijnlijk waardeloze straatvondsten worden toegevoegd. Dit in navolging van zijn grote inspiratiebron Kurt Schwitters, die samen met zijn kunstbroeder Thijs Rinsema (jawel, de vader van Krin) ooit de straten van Drachten afstruinde op zoek naar materiaal voor hun collages. “Alles heeft waarde, en dat laat ik zien”, aldus Hajenius en: „Ribkarton heeft al een geschiedenis en karakter van zichzelf. Dit in tegenstelling tot een nieuw, spierwit schildersdoek“. Hij creëert zonder vooropgezet plan met kleur en vorm een eigen beeldtaal, met op het eerste gezicht vooral geometrie maar bij nader inzien ook ritme en lyriek. De tentoonstelling omvat o.a. een reeks in het oog springende “kartonnages“ met raadselachtige titels.

Voor galerie Beeld en Aambeeld is Karen Gillis een debutant. Nog niet eerder heeft ze hier tentoongesteld. Ze is thuis in verschillende disciplines. In 2006 begon ze met het ontwerpenvan sieraden. Na de kunstacademie heeft zij een jarenlange ervaring als schilder, ontwerper, fotograaf, photoshop-kunstenaar en illustrator opgebouwd. Deze kennis draagt bij aan haar huidige ontwerpen, maar het leven zelf levert de grootste bijdrage. Sfeer, toeval, experimenten en ongebruikelijke combinaties van materialen begeleiden haar in het creëren van haar sieraden. Ze werkt vooral met kunststof veiligheidssluitingen, die normaal voor het etiketteren van producten worden gebruikt. In combinatie met andere ongewone materialen wordt ogenschijnlijk onbeduidend materiaal door Gillis gestructureerd, gerangschikt en gevormd tot kleur- en fantasierijke kragen, halssieraden, armbanden en ringen die laten zien dat ook hier geldt dat alles waarde heeft, mits je het wilt zien.

Opening zaterdag 13 oktober 17:00 uur door Dave H.A. Blank, hoogleraar Nanotechnologie en bestuurder Qua Art Qua Science.

Muziek: Paula Krom, zang - Roderik Rodenburg, gitaar - Marco Zomer, contrabas