7 november: Netwerkbijeenkomst, Cultuur in Enschede, HubTwente

Bijeenkomst/workshopavond voor de culturele sector

Woensdagavond 7 november 2018

Hierbij nodig ik je uit voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst op woensdagavond 7 november. Dit jaar zal de bijeenkomst plaatsvinden bij de HUB Twente.

Gratis workshops en speeddates

De avond is gevuld met diverse workshops en lezingen en je kunt op speeddate met de Provincie Overijssel. Daarnaast is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Dit was één van de redenen waarom deelnemers voorgaande jaren enthousiast waren. We kunnen de avond gratis aanbieden!

We hebben een paar informatietafels waarvoor je je van tevoren niet hoeft aan te melden. Dan kan je dus zo binnen komen lopen. Maar wil je meedoen aan een workshop of heb je behoefte aan een speeddate met een van de fondsen, dan is aanmelding daarvoor wel verplicht.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot uiterlijk 25 oktober.

Wees er snel bij, want bij de workshops en speeddates is maar beperkt plek. Vol is vol! Je kunt je aanmelden via deze link: https://goo.gl/forms/q1jVF1OsfqkqEOvA2 

Ontvangst & inleiding

Presentaties door o.a.:- Concordia Film|Theater|Beeldende Kunst - Culturele Zondag Enschede

Workshopronde 1

1.1 Facebook marketing

1.2 Vrijwilligers verzekerd?

1.3 Hoe maak ik een goede projectbegroting en waar gaan we het benodigde geld vinden? 1.4 Stem en presentatie

Pauze

Informatietafels.

O.a. de mogelijkheid om te spreken met: 

- KunstNonStop

- Concordia en het Wilminktheater

- Culturele Zondag Enschede

Workshopronde 2

Keuze uit de workshops:

2.1 Fondsenwerven is niet zo moeilijk als het lijkt! 2.2 De weg naar de Cultuurregio Twente

2.3 Conceptontwikkeling en artistieke samenwerking 2.4 Doorvragen

Na een welkomstwoord zullen, in dit eerste half uur van de avond, een aantal organisaties een korte presentatie geven. Dit zijn o.a.:

- Concordia – over hun plannen met Het Vestzaktheater

- Culturele Zondag Enschede - over de edities van 2019

Workshops 1e ronde 1.1 – Facebook marketing Probeer je je doelgroep via Facebook te bereiken en heb je het gevoel dat dat niet lukt? Hoe zou het zijn:

- als je nieuwe klanten krijgt door jouw eigen Facebook inspanningen.

- als je bedrijfspagina sterke en stabiele volgers krijgt.

- als je Facebook berichten daadwerkelijk gezien, geliked en gedeeld worden.

- wanneer je eens durft te adverteren op Facebook. Zou het uitmaken?

Dit alles legt Gea van Bruggen in een korte workshop uit. Gea is Facebook Marketeer. Na jarenlange werkervaring in de reclame en marketing besloot ze haar focus naar Facebook te verplaatsen. Ze zag namelijk al snel de ongekende marketingmogelijkheden van Facebook. Mogelijkheden die de meeste ondernemers niet zien, omdat ze onvoldoende op de hoogte zijn van wat er allemaal kan. Want hoe zit het ook alweer met Facebook Ads? Hoe bereik je je doelgroep? En wat zijn Facebookberichten die werken? Gea kan je daarin helpen. www.socialmadness.nl

1.2 – Vrijwilligers verzekerd?

Heel veel organisaties werken met vrijwilligers.We kunnen én willen niet zonder hen!Af en toe gebeurt er echter wat met een vrijwilliger: er breekt iets, of ze raken iets kwijt, of... Soms zijn deze vrijwilligers goed verzekerd, maar soms ook niet. Om haar vrijwilligers te ondersteunen heeft de gemeente Enschede per 1 juli 2009 een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Maar het is niet altijd duidelijk wat daar nu precies wel en niet onder valt. Bijvoorbeeld: Nadat je een bestuursvergadering hebt bijgewoond, ontdek je dat je fiets is gestolen, en nu? De muziekvereniging organiseert een oud-papier actie, tijdens de opruim werkzaamheden valt je bril op de grond, glas en montuur stuk, en nu? Nick Vonhof, medewerker Verzekeringen van de Gemeente Enschede, zal hier in een presentatie veel over vertellen. En natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen.Achtergrondinformatie over de vrijwilligersverzekering vind je op de site van M-Pact   

 1.3 - Hoe maak ik een goede projectbegroting en waar gaan we het benodigde geld vinden?

Het valt vaak niet mee om een begroting op te stellen voor een cultureel project, maar het is wel noodzakelijk. Waar moet je rekening mee houden, hoe stel je een dekkingsplan op? En wat zijn de basiseisen die fondsen in de regio en de provincie stellen aan je begroting?

In deze workshop op beginnersniveau worden een aantal basisvragen hierover beantwoord en is er veel ruimte om vragen te stellen en tips uit te wisselen.

Deze workshop is vorig jaar ook gegeven. Toen waren er veel meer belangstellenden dan dat er plek was. Daarom wordt hij nogmaals gegeven.

De workshop wordt gegeven door Lieke Bisseling, zakelijk directeur van Theater Sonnevanck.

1.4 – Stem en presentatie

Moet je vaker een groep toespreken of zou je dat wel eens willen proberen? Zou je dat willen doen zonder dat het zweet je op de rug staat? In deze workshop gaan we op een ontspannen manier bezig met stem en presentatie. Je krijgt feedback, tips en tricks om met nog meer plezier je publiek toe te spreken.

De workshop wordt gegeven door Erna Lankhorst, docent bij M-Pact/Volksuniversiteit Enschede.

Sonnevanck is een van de negen landelijke BIS jeugdtheatergezelschappen, gevestigd in Enschede. Sonnevanck maakt nieuw muziektheater, inhoudelijk solide en avontuurlijk in de vorm, voor iedereen vanaf 4 jaar.

Vanuit haar expertise ondersteunt Lieke Bisseling, op aanvraag, diverse (amateurkunst)organisaties met informatie en advies M-Pact/Volksuniversiteit Enschede organiseert al meer dan negentig jaar een afwisselend en uitgebreid cursusaanbod voor de inwoners van Enschede en omgeving. Naast een algemeenmcursusaanbod verzorgt ze ook cursussen speciaal voor mensen die vrijwilligerswerk doen. En zeorganiseert cursussen op maat om participatie, integratie en emancipatie te stimuleren.Kijk voor het volledige aanbod van cursussen op www.vuenschede.nl

Workshops 2e ronde

2.1 - Fondsenwerven is niet zo moeilijk als het lijkt!

Fundraising is proclaiming what we believe in such a way, that we offer other people an opportunity to participate with us in our mission and vision Henri. M. Nouwen

In deze workshop krijg je handvatten aangereikt zodat je zelf met fondsenwerven aan de slag kunt. Denk o.a. aan:

- Uitleg over verschil tussen fondsen, subsidies en andere vormen.

- Het in een breder kader plaatsen van jullie activiteiten (alleen subsidie via cultuur, of ook via andere domeinen?).

- Uitleg hoe je je aanvraag het beste vorm kunt geven.

En er is ruimte voor vragen uit de zaal.

De workshop wordt gegeven door Edsko Swagerman. Hij is al meer dan 35 jaar actief met fondsenwerven. Hij begon als 24-jarige in een kleine gemeente in Oost-Groningen met als taak Welzijn (inclusief cultuur) en kreeg daar de opdracht om een industrieel monument van de sloop te redden. De gemeente was noodlijdend en er was veel geld nodig voor het herstel en de exploitatie. Met veel creativiteit, relaties en hard werken lukte het om uiteindelijk bijna 2 miljoen bij elkaar te schrapen. In de jaren die volgden heeft hij – in binnen- en buitenland - nog vele projecten mogen opzetten en van fondsen/subsidies voorzien en tevens anderen het ‘vak’ mogen leren.

2.2 - De weg naar de cultuurregio Twente Wat is er gebeurd en gaat er gebeuren?

Op dit moment bereidt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de nieuwe beleidsperiode voor (Rijkscultuurbeleid 2021-2024). Ter voorbereiding op deze periode heeft de minister van OCW in maart 2018 de regio’s in Nederland uitgenodigd om een cultuurprofiel te ontwikkelen.

De afgelopen maanden is de regio Twente bezig geweest met het opstellen van het profiel. Er is inmiddels een conceptprofiel die bestaat uit de thema’s Tijd en Ruimte, Traditie en Innovatie en Grenzeloos Twente.

Tijdens de netwerkbijeenkomst willen we de aanwezigen bijpraten over het proces tot de totstandkoming van het profiel, over de inhoud en de vervolgstappen. Ook willen we de aanwezigen vragen of zij nog inspirerende voorbeelden hebben van regionale, bovenlokale initiatieven en of zij kansen zien om met hun organisatie bij te dragen aan de concrete acties in het profiel.

Lees hier de laatste nieuwsbrief over de Cultuurregio.De presentatie wordt gegeven door Mirjam Berning en Ayke van Bloem. Zij zijn als beleidsadviseurs cultuur werkzaam bij de Gemeente Enschede.

 2.3 Conceptontwikkeling en artistieke samenwerking

In deze workshop door Thijs Hazeleger worden aansprekende voorbeelden getoond van ‘HaFaBra 2.0’ en gaan we met elkaar in gesprek over de ambities en worstelingen van verenigingen als het gaat om conceptontwikkeling en samenwerking met andere partijen.

De workshop is gericht op muziekverenigingen, maar is ook toegankelijk voor andere verenigingen die de wens hebben om met muziekverenigingen samen te werken.

Voor muziekverenigingen is er de mogelijkheid om onder begeleiding van Thijs in een aantal extra sessies hun plannen verder vorm te geven.

Deze workshop wordt gegeven door Thijs Hazeleger, docent theatergeschiedenis & community art aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Daarnaast houdt hij zich als fanfarecoach bezig met de ontwikkeling en modernisering van muziekverenigingen. Zijn specialisme is het inspireren van HaFaBra-verenigingen op het gebied van conceptontwikkeling en artistieke samenwerking. Door ongebruikelijke lokale samenwerkingen aan te gaan met professionals uit verschillende (kunst)disciplines kun je als muziekvereniging je publiek verrassen en nieuw publiek aan je binden. Daarnaast stof je hiermee het hardnekkige oubollige imago van de HaFaBra-sector af. En dat is nodig, want anders zakken veel fanfares, harmonieën, brassbands en drumbands weg in de vergetelheid. Het is daarom van belang om op een andere manier zichtbaar te zijn in de samenleving en daar kunnen professionele kunstenaars bij helpen.

2.4 Doorvragen

In deze workshop maak je kennis met een gesprekstechniek die je daarbij kan helpen.

6  HaFaBra 2.0, een project van het Zuilens Fanfare Corps waar Thijs artistiek leider is en euphonium speelt. In 2008 begon de fanfare met een onderzoek naar de vernieuwing van de vereniging. Met meer dan 100 jaar geschiedenis was het een uitdaging om een balans te vinden tussen traditie en experiment, maar dankzij de inzet van diverse professionals en de betrokkenheid van de leden is dit goed gelukt. Inmiddels is het ZFC weer een bruisende club met veel jonge

muzikanten.

Je werkt als kunstenaar zowel autonoom als in opdracht. Bij opdrachten wil je in jouw werk jezelf aten zien. Een opdrachtgever/klant heeft immers niet zonder reden voor jou gekozen. Maar het is een opdracht, dus je zult ook goed moeten luisteren wat de klant wil. Een balans daarin vinden kan moeilijk zijn. Het gevaar is dat je te snel denkt; ik snap wel wat mijn opdrachtgever wil. Als je niet goed doorvraagt, kan het ervoor zorgen dat de opdracht niet goed uit de verf komt, of dat jouw werk niet de plek krijgt die het verdient. Doorvragen is daarom van groot belang. Maar hoe doe je dat?

Deze workshop wordt gegeven door Gettie van Bussel van Vliegende Stoel.

Vliegende Stoel is een broedplaats voor talent-ontwikkeling voor alle volwassenen, eigenzinnig en zelfdenkend. Mensen die wel eens op het andere been gezet willen worden, van een verrassing houden en behoefte hebben aan verdere ontwikkeling en het bijtijds afstoffen van gewoontes. Mensen dus die hun talenten willen (her-)ontdekken en verder ontwikkelen. Vliegende Stoel ontwikkelt regelmatig iets nieuws. Kijk op de Facebookpagina van Vliegende Stoel voor meer informatie.

Informatietafels

Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Je mag gewoon binnen komen lopen om met de mensen van onderstaande organisaties in gesprek te gaan.

KunstNonStop - informatietafel KunstNonStop verbindt en informeert professioneel beeldend kunstenaars en kunstliefhebbers middels een website met up-to-date informatie en door het organiseren van diverse activiteiten. Daarnaast vervult KNS een ambassadeursfunctie voor de beeldende kunstenaars in Enschede. Tijdens de netwerkbijeenkomst vertellen wij je graag meer over wie wij zijn en wat wij te bieden hebben. Ben je professioneel kunstenaar in Enschede en wil je een pagina op onze website? Kom dan zeker even langs dan laten wij je zien hoe dat werkt.

Tijd: 19.30 uur – 22.00 uur

Culturele Zondag Enschede - informatietafel In 2019 zijn er weer vier bruisende Culturele Zondagen waar amateurverenigingen, instellingen en professionals uit de kunst en cultuur zich op bijzondere plekken aan bewoners en bezoekers van Enschede kunnen laten zien. Projectleider Audry Hoemakers is aanwezig om hierover te vertellen. Tijd: 20.30 - 21.00 uur

Concordia, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede & Bibliotheek Enschede – informatietafel

Deze organisaties willen met jou in gesprek: Heb je toffe plannen? Waar ben je naar op zoek? Welke ondersteuning zou je van hen willen krijgen?Pak deze kans om kennis te maken en jouw vraag neer te leggen. Tijd: 20.30 - 21.00 uur

Speeddate Provincie Overijssel

Op deze avond hebt u de kans om in een speeddate van 15 minuten te bekijken of uw initiatief, plan of project aansluit op beschikbare cultuurregelingen van de Provincie Overijssel. Ineke van Balen en Yvonne Hermus zijn beleidsmedewerkers cultuur bij de provincie. Zij zullen deze avond aanwezig zijn om met u in gesprek te gaan. De Provincie Overijssel wil als provinciale overheid een leefbare samenleving stimuleren. De Provincie vindt het belangrijk dat alle inwoners van Overijssel in aanraking kunnen komen met kunst en cultuur. Dit doen ze door kennismaking met cultuur, meedoen en het ontdekken van talent te stimuleren. Meedoen aan cultuur draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van mensen en een sociale samenleving, maar ook aan het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden als creativiteit, kritisch denken en samenwerken.Zie: www.overijssel.nl/loket/subsidies/ 

Tijd: 19.30 uur – 22.30 uur

Wat: Er is één speeddate mogelijk per persoon/organisatie.

Geef in het aanmeldformulier aub aan wat uw vraag/probleem is, zodat de provincie zich alvast kan inlezen. Wees er snel bij. Vol=vol.

De speeddates zijn onderdeel van de Netwerkbijeenkomst van de Cultuurcoach Enschede.

- Wilt u graag een speeddate én een van de overige workshops volgen, geef dit dan duidelijk aan, zodat we hier rekening mee kunnen proberen te houden in de planning van de speeddates.

De voorkeur vanuit de organisatie hierbij is om dan meerdere personen vanuit uw organisatie aan te melden, zodat de ene persoon een speeddate kan hebben en de andere persoon een workshop kan volgen. Iedere persoon moet dan een eigen aanmelding doen.

- Indien u om een andere reden een voorkeur heeft voor een bepaald tijdstip, kunt u dit aangeven. Wij proberen hier dan zoveel mogelijk rekening mee te houden.

- U krijgt vervolgens per mail bericht hoe laat u verwacht wordt.