4 november: Zilverfestival, diverse locaties Enschede

Dolle Mina’s, muziek, dans, vintage, workshops en exposities 

Zilverfestival voor en door ouderen in binnenstad van Enschede  

Op 4 november wordt voor de derde keer een Culturele Zondag gehouden met als thema Het Zilverfestival. Tijdens dit festival staan de culturele activiteiten van 55-plussers en oudere generaties centraal. Zij treden op, exposeren of geven workshops op diverse plekken in de binnenstad. Op het programma staan onder andere een optreden van Marcel de Groot bij Het Vestzaktheater en een workshop van tangomeester Walter Gonzales uit Buenos Aires in De Tor. In een tent op de Oude Markt dansen diverse folkloristische groepen in klederdracht en laten shantykoren van zich horen. In de Bibliotheek is een uitgebreid programma met creatieve workshops, exposities en lezingen. Bijvoorbeeld over de opkomst en ondergang van de Dolle Mina’s door Judith Cohen, wiens moeder een Dolle Mina was. Uiteraard zijn jongere generaties ook welkom. 

De eerdere Zilverfestival-edities in 2014 en 2016 waren een groot succes. De 55-plus generaties zijn volop bezig met dans, muziek en kunst en dat laten ze graag zien en horen. Aan mede 55-plussers maar zeker ook aan jongere generaties.  

Marcel de Groot 

Concordia vroeg Marcel de Groot, de muzikale zoon van Boudewijn de Groot, om een voorproefje te geven van zijn voorstelling ‘Door'. Nieuwe liedjes, oudere liedjes, stokoude liedjes, een verhaal en enkele anekdotes; Marcel de Groot weet het allemaal even charmant te brengen, met zijn koele humor en donkerbruine stem. Het voorproefje is twee keer te zien in het Vestzaktheater en is gratis te bezoeken. 

Muzikale vrienden 

Muzikale vrienden en families zijn te horen in De Tor. Zoals vader Bep van Koot en vader Jos Keuter die voor het eerst samen met hun zoons op het podium staan. Beide vaders zijn neven en inmiddels ook opa. De muziek is hun verbindende factor. Op het komende Zilverfestival spelen ze met twee generaties, maar wie weet staan ze straks een keer met drie generaties op het podium. Voor zoon en drummer Ray wordt het in ieder geval de allereerste keer dat hij voor publiek speelt. De muzikale vrienden van No Songs for Old Men spelen tevens bij De Tor. Zij brengen Americana met een twist, afgeleid van authentieke country en folk. Tweelingbroers Geert en Machiel zijn al sinds 1953 een duo. In de tent op de Oude Markt zingen ze oude liedjes en begeleiden zichzelf op gitaar en ukelele. 

Volop dans

De Tor is natuurlijk ook het ‘thuis’ van El Tamango. Zij vroegen tangomeester Walter Gonzales uit Buenos Aires om een workshop te geven waar je de beginselen van de Argentijnse tango kunt leren. Je kunt als stel meedoen maar alleen komen mag ook. Folkloristische dansen zijn te zien in een tent op de Oude Markt en in de Klanderij. Hier treden meerdere dansgroepen op: van Twentse dansen op klompen tot Armeense volksdansen. Wie de rustige Sacred dans wil leren kennen kan terecht bij de Bibliotheek. 

Lezingen, exposities en creatieve workshops 

In de Bibliotheek aan de Pijpenstraat is er een uitgebreid programma. Jan Bijkerk geeft een lezing over Muziek & Zingeving. En Judith Cohen van de Stichting 55Plus duikt in de opkomst en ondergang van de Dolle Mina’s. Daarbij put ze uit haar eigen leven want haar moeder was een Dolle Mina. Het publiek kan ook zelf aan de slag: ontdek de 3D-pen, maak een start met je levensverhaal, werk samen aan een mozaïekwerkstuk of maak een sieraad. Tijdens Het Zilverfestival zijn er tevens diverse exposities in de Bibliotheek te bewonderen. Onder andere van René Wolf met foto’s van oud Enschede in combinatie met de stad van nu en een expositie over de Eerste Wereldoorlog. 

Vintage

Veel van vroeger komt terug. Vintagekleren, oftewel de granny style, is al een tijdje hip en happening. Jasmijn Miltenburg geeft bij Concordia aan de Langestraat kledingadvies en laat je zien hoe je er in een hippe vintagelook uitziet. 

Informatie

Het Zilverfestival vindt plaats op zondag 4 november van 13.00 tot 17.00 uur op diverse plekken in de binnenstad van Enschede. Veel optredens zijn gratis te bezoeken. Voor een aantal optredens worden kaarten verkocht via de culturele instellingen. De workshops zijn gratis. Het volledige programma van de Culturele Zondag is te vinden op www.culturelezondagenschede.nl