3 November 20.00uur: Kick-off Foundscape Daniel Maalman, XPO

Klankonderzoek bij ARE

Daniel Maalman: Sinds 2016 ben ik bezig met geluidskunstinstallaties onder de naam Lost & Found Orchestra. Onder deze naam heb ik tot nu toe vijf grote site-specific installaties gemaakt. In deze installaties houd ik me bezig met het schrijven van tijdelijke site-specific geluidscomposities, met behulp van ‘gevonden’ geluiden die verborgen liggen onder de oppervlaktes van fysieke materialen.

Foundscape is het volgende stadium van mijn Lost & Found Orchestra project. Voor dit project ga ik eerst drie maanden materiaalonderzoek doen bij Sundaymorning@EKWC, van november tot februari. Mijn onderzoek is gericht op de klankeigenschappen van keramiek en het ontwikkelen van keramische geluidsobjecten die gebruikt kunnen worden als instrumenten in installaties. 

Daarna, in maart en april 2019 gaat mijn onderzoek verder bij Studio for Electro Instrumental Music (STEIM), een geluidskunstinstituut in Amsterdam, waar de nadruk zal liggen op het onderzoeken en ontwikkelen van methodes en technieken om  verschillende materialen en informatie te sonificeren. Samen met Edwin Dertien zal ik de technische mogelijkheden onderzoeken om onhoorbare informatie op locaties hoorbaar te maken met behulp van de juiste sonische gereedschappen en op maat gemaakte elektronica.

Een van de doelen van mijn onderzoek is om nieuwe gereedschappen en inzichten te vergaren waarmee ruimtevullende site-specific en interactieve geluidskunstinstallaties en performances kunnen worden gerealiseerd. Keramische objecten en elektronica kunnen worden gecombineerd met de geluiden van elementen in de ruimtes waarin deze installaties komen te staan. Het exposeren en bespelen van deze experimentele opstellingen is het volgende stadium van mijn onderzoek.

Omdat het Foundscape project verschillende stadia heeft, waarin ik uitgebreid ga experimenteren met materialen en electronica, ben ik op zoek naar verschillende manieren om de eerste twee fases van mijn plan te financieren. Daarom ben ik een crowdfunding campagne begonnen, waarmee supporters een stukje van het project in hun bezit krijgen in ruil voor hun hulp. Zaterdag 3 november zal in XPO de crowdfunding campagne van start gaan bij de opening van de Foundscape Research expositie, waarin ik met Edwin Dertien enkele experimenten zal tonen als introductie van het project.

Voor meer info XPO.nu