13 t/m 21 november: Gideon Eillert, By Weekly

Opening op 13 november om 16:00 uur


Tussen droom en werkelijkheid. In de roes van halfslaap of verdoving. Gideon Eillert maakt schilderijen die ontstaan uit dat gevoel van vervreemdende momenten waarin met niet meer met beide benen in de werkelijkheid staat. Wanneer er nog fragmenten van een droom na-echoën die een gevoel van naderend onheil oproepen wanneer je bewust wordt van de vreemdheid ervan.

“Wanneer ik een dergelijke staat van roes ervaar, probeer ik meteen de beelden te tekenen.” zegt hij. Soms moet het opgeschreven worden, of is er al een bestaande afbeelding of object wat de roes bij hem oproept. In elk geval moet het vertaald worden naar een schilderij. “Voor mij is schilderen de bevestiging van een droom.”

Het figuratieve schilderen is per definitie een illusie, verteld Eillert, het is slechts verf op een plat vlak dat vorm suggereert. Toch heeft de betekenis een plek in de werkelijkheid. Het symbolisme van de fantasie kan overal betrekking op hebben en kan door iedereen verstaan worden.

Een droom hoeft voor hem niet gericht of duidelijk te zijn. Betekenis kan vaak achteraf uitgepuzzeld worden, maar de droom geeft zelden al zijn geheimen prijs. Dromen hebben weinig macht en kunnen zonder consequenties vergeten worden. Toch blijven ze terugkomen als een stil protest tegen de werkelijkheid.

pop-up expo BY Weekly
Moutlaan 15, CeeSpot, Enschede
Facebook