17 mei t/m 19 augustus: StickMan, Tetem

De Australische performancekunstenaar Stelarc geldt als pionier op het gebied van cyborgkunst en het uitbreiden van de mogelijkheden van het menselijk lichaam. De meeste van zijn werken zijn gecentreerd rondom het concept dat het menselijk lichaam ‘verouderd’ is en dat het met behulp van technologie verbeterd kan worden.

StickMan is een eenvoudig, stok-achtig exoskelet dat pneumatisch wordt aangedreven. Wanneer de kunstenaar het exoskelet draagt, worden zijn armen en linkerbeen op 64 punten algoritmisch aangestuurd, terwijl hij zelf met zijn rechterbeen diverse richtingen kan inslaan. Op die manier kan hij de interactie aangaan met zijn eigen schaduw en de geprojecteerde video feedback. Naast een ‘performance vehikel’ is de StickMan ook een geluidsmachine. De bewegende delen van het exoskelet bevatten microfoontjes, acceleratiemeters en gyroscopen, die gezamenlijk de diverse bewegingsgeluiden vastleggen, bewerken en via een speaker systeem ook weergeven. Hierdoor worden de geluiden een integraal onderdeel van het exoskelet. Een kleinere versie van StickMan stelt bezoekers in staat met het exoskelet te communiceren door hun eigen choreografieën op te nemen, inclusief de gegenereerde geluiden. Dit maakt de installatie interactief zonder dat het lichaam van de kunstenaar fysiek aanwezig is en zorgt voor een visuele link tussen de replica en de originele StickMan. StickMan wordt voor het eerst getoond in Europa. De kleinere versie is speciaal voor de tentoonstelling in Tetem gemaakt.

Stelarc past als geen ander in Tetem’s programmalijn Driving Technology; hij is een levend experiment in het aangestuurd worden en het aansturen van zichzelf binnen robotica. Tijdens de tentoonstelling van Stelarc wordt een verbinding gemaakt met het Maker Festival Twente, dat plaatsvindt op 26 en 27 mei 2018 in Roombeek Cultuurpark. Het thema van 2018 is ‘De Vrolijke Frankenstein’, met een focus op robotica en kunstmatige intelligentie. Tijdens de tentoonstelling en in aanloop naar het festival vinden diverse events plaats, in samenwerking met Stelarc en partners uit de stad:

Woensdag 23 mei, 19:30-22:00 uur:
GOGBOT Café met Stelarc, Wilfred van der Wiel en Agnieszka Anna Wolodzko en een live performance van StickMan

Donderdag 24 mei, 16:00-19:00 uur:
Lezing van Stelarc en discussieavond met Stelarc, Herman van der Kooij en Peter-Paul Verbeek i.s.m. DesignLab van Universiteit Twente

Zondag 27 mei, 13:00-18:00 uur:
Live performance van StickMan door Stelarc tijdens Maker Festival Twente

Tetem ontwikkelde in samenwerking met Roombeek Cultuurpark Educatie workshops rondom de tentoonstelling van Stelarc. Wie is de kunstenaar Stelarc en wat maakt hij? Wat is robotica? Gedurende de workshops krijgen de leerlingen een rondleiding door de tentoonstelling. Hierna gaan zij aan de slag met het ontwerpen van een eigen Exoskelet (PO 4 t/m 6) of met het programmeren van een rijdende Robot met behulp van een Arduino platform (PO 7/8 & VO onderbouw). De workshops zijn te boeken via Roombeek Cultuurpark Educatie.

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, NL

Openingstijden:
Maandag t/m zondag van 11:00-17:00 uur
Toegang: gratis

www.tetem.nl