8 maart t/m 24 juni: The Fragility Of Life, Tetem

Het menselijke lichaam en identiteit in de digitale wereld. 

Op donderdag 8 maart opent in Tetem de tentoonstelling The Fragility of Life van Zwitserse designer en onderzoeker Simone C. Niquille. Met haar studio Technoflesh neemt zij de weergave en representatie van identiteit onder de loep en richt zich op het onderzoeken van antropometrische standaarden, die verwerkt zijn in 3D modeleringstechnieken. Deze technieken worden in allerlei toepassingen verwerkt, van speciale effecten voor films tot forensische onderzoeken en biometrische identificatie. Ze bepalen in belangrijke mate hoe het menselijke lichaam en de identiteit worden weergegeven en beschouwd in de digitale wereld. In de tentoonstelling The Fragility of Life worden door middel van films, voorwerpen en interviews de parametrische waarheden van 'corporeality' uitgedaagd.

De tentoonstelling is opgezet rondom drie karakters, zowel fictief als non-fictief: een Hillary Clinton lookalike, ROOT 0082 en Kritios They. Tezamen vormen de personages een onderzoek naar de productie en toepassing van digitale mensen, virtuele identiteit en de authenticiteit van het vervaardigde beeld.

The Fragility of Life (2017) is een korte film, waarin een Hillary Clinton lookalike gevolgd wordt in de laatste dagen voorafgaand aan Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De film, die vol zit met absurde 3D animaties en digitaal gescande replica's, is doordrenkt van herhaling en simulatie. Het werk ondervraagt de onderliggende parameters van representatieve technologieën en laat zien hoe deconstructief die kunnen werken.

ROOT 0082 (2017/2018) is een bijna op werkelijke grootte gemaakte 3D versie van de CAESAR database: een anthropometrisch onderzoek gericht op lichaamskenmerken zoals die zijn vastgelegd door de US Air Force. Deze lichaamsmaten spelen een belangrijke rol in hoe virtuele lichamen worden afgebeeld en roepen vragen op over de standaardisatie van lichamen en persoonlijke data. De 3D geprinte sculptuur ROOT 0082 wordt gemaakt in samenwerking met FabLab Enschede. De sculptuur wordt in delen geprint en getoond in de tentoonstelling. Tijdens het Maker Festival Twente op 26 & 27 mei is de volledige sculptuur te zien.

Inflatables (2018): Dit zijn twee opblaasbare figuren van 2,5 meter hoog van de fictieve avatar Kritios They. Ze zijn geproduceerd op twee verschillende locaties (in Nederland en in China) aan de hand van dezelfde specificaties, met als resultaat twee verschillende versies. Inspiratie voor The Inflatables komt uit in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde misleiding strategieën, waarbij legertroepen groter leken door opblaasbare tanks en vrachtwagens.

Opening: donderdag 8 maart van 17:00-19:00 uur

Lezingenavond in samenwerking met Saxion FabLab

Woensdag 28 maart van 19.00 - 21.00 uur 

Locatie: Saxion FabLab, van Galenstraat 20, Enschede

Toegang: gratis

Op woensdagavond 28 maart 2018 organiseren Tetem en Saxion FabLab een lezingenavond in het kader van Simone's tentoonstelling The Fragility of Life en de samenwerking bij het printen van de 3D sculptuur ROOT 0082. 

Simone Niquille gaat tijdens haar artist talk in op haar werk en onderzoek en de vraag welke mogelijkheden nieuwe technieken bieden aan hedendaagse makers en ontwerpers. Daarna volgt een pitch door Saxion FabLab over de samenwerking met de kunstenaar en de zoektocht naar nieuwe, innovatieve  materialen en technieken om tot het gewenste resultaat te komen. Hierbij worden thema's als 'Van data tot 3D print' en '3D printen als medium voor een kunstobject' besproken. Uiteindelijk wordt de 'personificatie van captured data' als 3D geprint object en kunstwerk weergegeven. Aansluitend hierop volgt een lezing van dhr B. Kolenaar, MKA-chirurg-oncoloog & Hoofd-Hals chirurgische oncologie van het MST over "captured data in de medische wereld", waar men met soortgelijke technieken werkt en captured data grootschalig in wordt gezet voor onderzoek. Tevens wordt er een beeld geschetst over de toekomst van 3D printen in relatie tot de medische wereld. Hoe maakbaar is de mens?

Locatie:Tetem

Stroinksbleekweg 16

7523 ZL Enschede

Openingstijden: maandag t/m zondag 11:00-17:00

Toegang: gratis 

www.tetem.nl