25 maart: Culturele Zondag

Stilte in de stad

Elke Culturele Zondag heeft een specifiek thema. Op 25 maart 2018 is dat Stilte.

De deadline om je aan te melden voor deze editie is 5 februari 2018!

De fysieke en digitale wereld raast om ons heen. We springen van hype naar gril en dompelen ons onder in festivals, series en sportevents. We bezoeken nieuwe hotspots in onze thuisstad en reizen naar de hipste Europese steden. Allemaal heerlijk natuurlijk! Maar vandaag staan we even stil, luisteren we naar verhalen, genieten we van muziek zonder stekker, kijken we langer naar kunst dan we normaal zouden doen en nemen we de tijd om zelf iets te creëren. Op deze Culturele Zondag gaan we terug naar versnelling twee. Wie weet wat en wie je dan tegenkomst. Misschien wel je creatieve zelf(ie)!

Denk bijvoorbeeld aan: acoustic sessions van bands, a capella zang, singer songwriters, yoga op live muziek, piano- ligconcert, dansvoorstelling op klassieke muziek, mimevoorstellingen, silent disco, stomme films, poëzie, tekenen & meditatie, fluisterverhalen, voorleessessies, minimal music, exposities van minimalistische en verstilde kunst.

 

Wat verstaan we onder kunst & cultuur?

Het programma van een Culturele Zondag geeft ruimte aan verschillende kunst- en cultuur-disciplines in een evenwichtig en kwalitatief goed programma dat aantrekkelijk is voor het publiek om te bezoeken. Onder kunst en cultuur vallen: muziek, zang, dans, theater, beeldende kunst, fotografie, film, mode, literatuur/verhalen, cultureel erfgoed, architectuur, kunstgeschiedenis. Zowel professionele kunst en cultuur, als amateurkunst en cultuur, of een combinatie daarvan is welkom.

Locaties Culturele Zondag 25 maart 2018

De Culturele Zondagen vinden (meestal) plaats in de binnenstad van Enschede. Dit keer strijkt het Culturele Zondag- circus neer op en rond het Wilminkplein. Deze stadsoase wordt omgetoverd in een gezellig plein met tenten en kleine podia. En afhankelijk van de deelnemers worden tevens passende binnenlocaties aan het plein en in de Korte Hengelosestraat gezocht. Zo heeft De Wonne al aangegeven haar locatie graag beschikbaar te willen stellen.

De tijden

De Culturele Zondag wordt gehouden van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opbouw is van 11.00 tot 12.30 uur en afbouw na 17.00 uur. De acts wordt gevraagd in ieder geval een uur voor het daadwerkelijke optreden aanwezig te zijn. Kunstenaars die workshops willen geven kunnen vanaf 11.00 uur opbouwen.

Van 17.00 tot ca. 19.00 uur is er een afsluitende borrel waarvoor alle deelnemers en vrijwilligers worden uitgenodigd.

Wie bezoeken de Culturele Zondag?

• bewoners en bezoekers van de stad Enschede

• geïnteresseerden in cultuur

• winkelend publiek (passanten)

• familie, vrienden, netwerk van de deelnemers - belangrijke groep want deze ‘fans’ trekken ook weer ander publiek

op de dag zelf

Uit onderzoek van I & O blijkt dat de bezoekersaantallen liggen tussen de 2.000 en 3.000 bezoekers.

Waarom meedoen?

Eerdere deelnemers aan de Culturele Zondag gaven aan mee te doen om:

• jezelf te promoten, of je concert / je expositie

• nieuw publiek te ontmoeten

• te try outen en buitenervaring op te doen

• iets nieuws uit te proberen (evt. met een andere kunstdiscipline)

• op bijzondere locaties te spelen / te exposeren

• nieuwe leden te werven of nieuwe cursisten

• andere mensen uit de kunst & cultuur leren kennen

• je eigen stad te laten bruisen

• kunst en cultuur te promoten

Werkwijze/deelnemen

Stel jezelf eerst de vraag: Wat is mijn missie? En hoe kan ik die op een voor het publiek aantrekkelijke manier laten zien? Tip: doe dat zoveel mogelijk interactief. De ervaring leert dat het publiek dat echt leuk vindt en dat je er zelf het meeste uithaalt.

Via het aanmeldformulier (zie link hieronder) kun je aangeven wat je zou willen doen, hoe dat aansluit op het thema van de betreffende Culturele Zondag-editie en wat je wensen zijn m.b.t. de locatie, de techniek, etc. De organisatie bekijkt en beoordeelt alle aanmeldingen en selecteert daaruit om vervolgens een evenwichtig programma te maken. Mocht je het lastig vinden om aan te sluiten bij het thema dan neem even contact op met ons. Vaak is er wel een passende link te vinden.

Bij de beoordeling van de aanmelding wordt gekeken naar:

• kwaliteit/creativiteit - Tip: zorg voor beleving, kruip in de huid van het publiek en verras ze met iets dat ze nog

niet van je kennen!

• passend bij het thema

• passend in het programma (evenwicht en verdeling)

• technische wensen en haalbaarheid

• locatiewensen en haalbaarheid

De promotie

De Culturele Zondag-organisatie en ook Enschede Promotie maken promotie voor het evenement. Er staan voorafgaand aan de Culturele Zondag mupi’s of borden aan de weg, er worden timetables uitgedeeld aan het winkelende publiek op de dag zelf en via de regionale media en social media wordt de Culturele Zondag gepromoot. Tevens wordt de pers pro-actief benaderd en sturen we een persbericht naar de regionale media. Natuurlijk kun je zelf vooraf je deelname promoten via je eigen kanalen en op de dag zelf kun je visitekaartje en folders meenemen.

Algemene voorwaarden deelname aan Culturele Zondag

Deelname aan de Culturele Zondag Enschede is op eigen risico. De Stichting Cultuur in Twente (waarvan Concordia de penvoerder is) en het organisatieteam van de Culturele Zondagen zijn niet aansprakelijkheid voor schade aan of vermissing van kunstwerken, materialen, voertuigen en bezittingen van deelnemers, vrijwilligers en bezoekers.

Dit geldt voor de Culturele Zondagen en tevens voor de periode van opbouw en afbouw.

De deadline om je aan te melden voor deze editie is 5 februari 2018. Klik hier voor het Aanmeldformulier

Voor vragen kun je terecht bij projectleider Audry Hoemakers. Email: audry@culturelezondagenschede.nl

Zie ook www.culturelezondagenschede.nl + www.facebook.com/CultureleZondagEnschede