30 juni t/m 15 juli: Lightbattle X, Oude Markt 

Fiets mee en maak samen een kunstwerk van licht en muziek! Versla je overbuurman met je lichtstraal door harder te trappen. Jouw licht moet helemaal naar de overkant.


Vanaf 30 juni staat de kunstinstallatie Lightbattle X twee weken lang op de Oude Markt. Met vier fietsen die allen licht en muziek activeren nodigt het kunstwerk de voorbijganger uit om plaats te nemen en de tegenstander te verslaan. Voor de toeschouwer ontstaat een spectaculaire licht- en geluidshow. En op 12 juli houden we een  Battle! Geef je vóór dinsdag 10 juli op met je team van vijf mensen en fiets je naar de overwinning!

Lightbattle X
Lightbattle X een installatie van VENIVIDIMULTIPLEX, bestaat uit twee bogen die elkaar hoog in de lucht kruisen. De bogen bestaan uit duizenden LED lampen. Op elk van de vier punten op de grond staat een fiets die de voorbijganger uitdaagt om op te stappen en de strijd aan te gaan. Door op de pedalen te trappen verschijnt er een straal licht over de boog. Wie het hardst trapt, kan de tegenstander aan de overkant verslaan. Dat levert voor de toeschouwer mooie plaatjes op.
Muziek door studenten ArtEZ

Bijzonder aan deze interactieve installatie in Enschede is de muziek. Studenten van de opleiding Music Technology componeerden deze speciaal voor Lightbattle X. Die muziek is interactief en past zich aan de fietser aan. Als de speler sneller gaat, komt niet alleen de lichtstraal verder, maar verandert ook de muziek. De muziek is uptempo, met invloeden van arcade en sci-fi. Motiverend dus, en met een volgens de studenten zelf ‘epische finish’.

Over de makers
Joost van Bergen, Dirk Schlebusch en Onne Walsmit leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Academy of Architecture Amsterdam. Sinds 2012 werken zij samen als VENIVIDIMULTIPLEX, met de pakkende tagline ‘Let’s make things epic’. Deze ontwerpstudio heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst op het gebied van architectuur, interieur en conceptueel ontwerp. Met hun interdisciplinaire en interactieve installaties zoekt VENIVIDIMULTIPLEX de grenzen op.
Speelse kennismaking met kunst

In het kader van ‘kunst naar het publiek brengen’ programmeert Concordia graag een interactieve kunstinstallatie in het centrum van Enschede. Midden op de Oude Markt worden (toevallige) voorbijgangers verrast en uitgedaagd om onderdeel te worden van de installatie. Voorheen is dit gelukt met de succesvolle schommelinstallatie Wannaplay (2015), de interactieve projectie van licht en geluid Congregation (2016) en het lichtkunstwerk Step into the light (2017). Wat deze projecten gemeen hebben, naast het verleiden van de toeschouwers om deelnemer te worden, is dat ze het publiek op een speelse en luchtige wijze laten kennismaken met de veelzijdigheid van kunst. Publiek dat doorgaans niet snel geneigd is om bij een museum of kunstinstelling binnen te lopen, kan bijna niet om de kunstinstallatie in het centrum van Enschede heen. 


www.concordia.nl