27 juni t/m 21 juli: Under Sweet Surveillance, Fotogalerie Objektief

Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor  ‘Under Sweet Surveillance’; een expositie met werk van een aantal jonge fotografen die in de afgelopen jaren zijn afgestudeerd aan Aki ArtEZ. De expositie is te bekijken van 27 juni t/m 21 juli 2018. De expositie wordt op zondag 24 juni om 16.00 uur feestelijk geopend.
 
‘Under Sweet Surveillance’ brengt het werk van vier verschillende fotografen samen. Wat deze fotografen met elkaar verbindt, behalve hun opleiding aan hetzelfde instituut, is een drang tot stille observatie. Door net wat langer of dieper te kijken dan anderen, produceren zij werk dat je als kijker
dwingt om ook even stil te staan. Het zijn beelden die je de ruimte geven om je te verwonderen. De getoonde werken verschillen sterk in onderwerp en vorm. Het is de gemeenschappelijke, absolute aandacht waarmee de gekozen fotografen hun onderwerpen hebben gefotografeerd, die de beelden zo bijzonder maakt.

Hannelotte van Elst

In 2016 studeerde Hannelotte van Elst (1993) af aan de Fine Art afdeling van AKI ArtEZ met een innemende serie zwart-wit portretten. In ‘Inwardness’ poogt ze de intieme momenten van verstilling vast te leggen, bij de mensen die dicht bij haar staan. We worden deelgenoot van dit persoonlijke, doch herkenbare moment. Door het grote formaat van de, met de hand afgedrukte, zilvergelatine prints transformeert Hannelotte deze bescheiden momenten in iets monumentaals. Het zijn portetten waar je bij stil wilt staan en stil van wordt.

Nina Musholt

Tijdens haar opleiding, kocht de Duitse Nina Musholt (1990) in een fotowinkeltje in Enschede een 60 jaar oude Rolleiflex. Het is nog steeds de camera waar ze het liefst mee fotografeert. Ze studeerde in 2016 af aan de AKI met een kenmerkende serie vierkante zwart-wit foto’s, die ze eigenhandig had afgedrukt op barietpapier. In deze expositie toont ze werk uit de serie ‘Dark Seeks Dark’. Het zijn zachte beelden, waarin een zekere vervreemding een grote rol speelt. Nina zoekt haar onderwerpen, vaak letterlijk, dicht bij huis. Ze focust zich op de natuur en de mens, en hun onderliggende relatie. Vertrouwde onderwerpen worden in haar werk vervormd door hoe zij speelt met licht, schaduw en standpunt. Het voelt alsof je naar een herinnering kijkt, die deels ongrijpbaar blijft.

Ruben van der Sleen

Ruben van der Sleen (1989) volgde de Crossmedia Design opleiding aan de AKI. In 2016 studeerde hij af met een serie getiteld ‘Insomnia’. Dit lopende project ontstond toen Ruben op uitwisselingsstudie was in Finland. Wanneer iedereen in diepe slaap was, was Ruben meestal wakker. Met zijn camera dook hij de donkere straten van Helsinki in, en fotografeerde de verlaten, ongeziene wereld. In de beelden wordt de dreigende duisternis verstoord door natrium-, kwik- en LED-verlichting. Rubens
‘Insomnia’ is een lopend project over duisternis, licht, slapeloosheid en schoonheid, dat tot zover is gefotografeerd in Helsinki, Lyon en Belgrado.

Annejet Brandsma

Annejet Brandsma (1995) studeerde in 2017 af aan de afdeling Crossmedia Design van de AKI. Naar eigen zeggen is ze begonnen met fotograferen om uit te zoeken wie ze is. Ze groeide op in een dorp waarin sterk werd vastgehouden aan sociale tradities onder de noemer noaberschap. Om zich af te zetten tegen de manier van leven in een dorp, verhuisde ze naar Amsterdam. In haar fotoserie ‘Goed Volk’, wilde Annejet onderzoeken of de frustraties die zij voelde jegens het leven in een dorp, wel gegrond waren. Hiervoor interviewde ze dorpsbewoners en vroeg hen naar hun interpretatie van het noaberschap. In beeld en tekst, waarin zowel de oude als de nieuwe generatie dorpsbewoners is vertegenwoordigd, schetst zij een eerlijk beeld van de omgeving waar zij opgroeide.

openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 12:30 tot 17:00
Walstraat 33 Enschede
www.fotogalerie-objektief.nl