t/m april: Ars longa, vita brevis, RMT

Theatrale rondleiding bij Vita

Vanaf dit schooljaar zal Theater Sonnevanck een theatrale rondleiding, genaamd ‘Vita’, verzorgen bij de tentoonstelling ‘Ars Longa, vita brevis’ in Rijksmuseum Twenthe. Deze rondleiding is onderdeel van het Roombeek Cultuurpark Educatie aanbod en is te boeken voor groep 4 t/m 6 (leeftijd 7 t/m 10 jaar) van het primair onderwijs.

In het museum heeft alles, maar écht alles een mooi plekje, behalve Vita. Ze zoekt een stukje ruimte waar ze helemaal zichzelf kan zijn, en waar ze bij de andere kunstwerken past. Maar steeds wanneer ze denkt het gevonden te hebben, voelt ze zich toch weer niet op haar plek. Alsof ze een puzzelstukje is in de verkeerde puzzel. Kon iemand haar nou maar helpen, dan zou het makkelijker zijn. 

Het is niet de geschiedenis van de (kunst) stijlen die centraal staat in Rijksmuseum Twenthe maar de mens zelf. De nieuwe collectiepresentatie Ars longa, vita brevis kan gezien worden als een beginselverklaring van het museum.

Negen kunstenaars reflecteren met hun werk, in combinatie met collectie van het museum, op de dualiteit van het menselijk bestaan; over de onophefbare tweeslachtigheid. Dan hebben we het niet alleen over het goede en het kwade, maar ook over macht en onmacht, vrijheid en gebondenheid, controle en loslaten. Het zijn gevoelens, neigingen, ervaringen en verlangens die onze levens tekenen en ons handelen bepalen. In negen episoden wordt het verhaal verteld van la condition humaine.


Alle negen kunstenaars maakten een keuze uit de museumcollectie, aangevuld met een of meerdere eigen werken. In de tentoonstelling zijn achtereenvolgend ensceneringen te zien van Bart Hess (1984), L.A. Raeven (1971), Berend Strik (1960), Philip Vermeulen (1986), Anne Wenzel (1972), Peter Zegveld (1951), Karin Arink (1967), Armando (1929) en Silvia B. (1963). Een terugkerend element in alle zalen is de dualiteit van het bestaan: van het fysieke aantrekken en afstoten bij Bart Hess tot aan de overgave aan het leven en notie van de dood bij Silvia B.

Samen volgen zij de natuurlijke gang; van de verwekking tot het sterven.

www.rijksmuseumtwenthe.nl