T/m 30 juli: Henriëtte Eikenaar, boekhandel Broekhuis

Schilderijen op de bovenverdieping

Henriëtte Eikenaar is geboren op 20 januari 1956 in Enschede. Ze bleek een muzikaal kind en speelde al vroeg op een accordeon. Samen met haar ouders richtte ze op haar 15e haar eigen orkest op. Op haar 17e ging ze naar het conservatorium alwaar ze drie hoofdvakken afsloot: Algemene Muzikale Vorming, Accordeon en Praktijkdiploma Orkest Directie. Ze gaf tijdens en na haar studie muziekles op Muziekscholen en een aantal middelbare scholen. Ze dirigeerde een groot aantal koren in de omgeving, het Symfonieorkest van de Enschedese Muziekschool en het Nederlands Accordeonorkest te Nieuwegein. Henriëtte was ook zeven jaar als muziek recensent verbonden aan dagblad Tubantia. Onlangs richtte ze met veel succes twee Overdagkoren op in Enschede. 

Muziek is een creatieve uiting, schilderen ook. Een zanger uit haar mannenkoor spoorde haar aan om deze kunstvorm ook eens te beoefenen. Van Geurt van der Steeg, een bekend schilder in Denekamp kreeg Henriëtte haar eerste schilderlessen. Aquarelleren leerde ze van Wim Bijkerk en voor zijde schilderen had ze les bij Jenneke Brunninkgreef. Daarna kreeg ze olieverftechnieken van Franco Soro, een zeer inspirerende Italiaanse schilder, bij wie ze vele jaren met veel plezier les had. Het portretschilderen leerde ze bij Sonna Krom, een jonge en heel begaafde schilderes die momenteel haar sporen ruimschoots verdient met prachtige afbeeldingen op allerlei plekken in Enschede. 

Inmiddels geeft Henriëtte zelf schilderles op het Schuttersveld aan leerlingen van de Stichting 55+. Ze onderzoekt nu voor zichzelf acryltechnieken en gaat langzamerhand over op meer moderne kunstuitingen. 

Henriëtte heeft geëxposeerd in het Muziekcentrum en het Gemeentehuis van Enschede en ook in het resorthotel Bad Boekelo. Nu exposeert ze bij Boekhandel Broekhuis en vanaf 17 juli 2018 zijn haar werken ook te zien in het Wijkcentrum Lumen aan de Velveweg in Enschede.