8 juli: CZ Feestje in het Park, G.J. Van Heekpark

Culturele Zondag wordt een feestje in het Van Heekpark

600 deelnemers, 4 podia en talloze workshops en exposities


Het 100-jarige G.J. Van Heekpark wordt op zondag 8 juli omgetoverd in één groot cultureel festival met maar liefst 600 deelnemers, 4 podia met talloze muziek- en dansoptredens, diverse creatieve workshops, exposities, pop up optredens én de kleinste bioscoop van Nederland. Een apart onderdeel van deze Culturele Zondag is het Shanty Festival dat wordt georganiseerd door shantykoor Wrakhout uit Enschede.

Onder de noemer Culturele Zondag: 'Feestje in het Park' zijn er op 8 juli tussen 12.00 en 18.00 uur op diverse podia live-optredens van singer songwriters, bands, koren en dansgroepen. Het publiek kan meedoen met creatieve workshops en al lopend door het park exposities bekijken.

Exposities
Leerlingen van de Kunstklas van het Stedelijk Lyceum Kottenpark togen onlangs naar het 100-jarige Van Heekpark. Ze plaatsten kleine modelspoorbouwpoppetjes op diverse plekken en maakten daar foto's van. Bij Tetem kregen ze Photoshop-les en het verrassende resultaat is te zien in het park.
Rondom het Hondenrenveld staat de expositie ’Viervoeters in het Park’ met foto’s en verhalen van baasjes en hun honden die regelmatig in het park lopen. Op diverse plekken in het park tonen kunstenaars hun werk: van glaskunst tot popfotografie.  

Workshops
Het publiek kan ook zelf de handen uit de mouwen steken en meedoen aan creatieve workshops. Mooie letters maken leer je tijdens de workshop handlettering. Er zijn workshops dotpainting, Japanse origami, sierraden maken en snoepdieren knutselen. En bij diverse stands wordt geschilderd en getekend.

Optredens
Door het hele park klinkt op 8 juli muziek. Van pop tot klassiek en van funk tot jazz. Met maar liefst 11 groepen zijn de koren goed vertegenwoordigd op deze Culturele Zondag. Koor053 viert dit jaar haar vijfjarige bestaan dus voor hen is het dubbel feest. Dansgroep Chassé van de Universiteit en buikdansgroep Al Hayat treden op en singer songwriters van het Twents Songschrijversgilde en leerlingen van de Theatermakerij verrassen het publiek met pop up optredens en pop up voorstellingen. De band Miller & The Tone Machine sluit de middag in het park af.

In het park en in de bosjes
In het park is ook de kleinste bioscoop van Nederland te vinden. Concordia toont in deze ‘Bios voor Twee’ een toepasselijke Goshort film over een feestje met dieren in de hoofdrol. In de bosjes wordt een intieme plek gecreëerd voor mediatie en muziek door Sarah Grosman en Mari Nusa. Verder staat er een Gedichtenboom in het park met Meeneemgedichten van stadsdichter Margót Veldhuizen en theatermaakster Regine Hilhorst. Tussen het groen hangt een Krijg De Kleren Waslijn en staat De Boekenkast. Hier kan het publiek gratis een ‘nieuwe’ zomeroutfit en vakantieliteratuur scoren.

Speurzuilenroute
Jong en oud kan meelopen met de Speurzuilenroute onder leiding van de enige echte meneer G.J. Van Heek. Door met een mobiele telefoon de zuilen te scannen komt het verhaal van het park tot leven. De Speurzuilen zijn gemaakt door Jasper en Esther van Pronksnor, die op deze dag ook aanwezig zijn in het park. De start van de route is bij de eerste zuil op de speelplaats bij Schenkerij Wattez. De route duurt ca. een half uur en start op het hele uur. De eerste is om 12.00 uur. De Speurzuilenroute is ook na de Culturele Zondag te lopen. Het bijbehorende boekje is verkrijgbaar bij Wattez.

Shanty Festival
Het Shanty Festival is een apart onderdeel van de Culturele Zondag. Dit festival is geïnitieerd en wordt georganiseerd door Shantykoor Wrakhout uit Enschede. Het koor ontvangt vijf Nederlandse shantykoren uit Almelo, Brummen, Westerbork, Meppel en een Duits koor uit Nordhorn. De koren zingen op twee podia vol passie en plezier Nederlandse, Duitse en Engelstalige liederen over het vroegere zeemansleven en de zeevaart. Natuurlijk zingen de mannen van Wrakhout ook mee en aan het einde van de middag is er een samenzang van alle koren.

100 jaar G.J. Van Heekpark
In 2018 is het 100 jaar geleden dat het park door de erven G.J. van Heek is geschonken aan de inwoners van Enschede. Het park voor ontspanning, spel en sport lag 100 jaar geleden aan de rand van Enschede, nu bijna midden in de stad. Het park is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Wattez en dat is mede de reden dat het park in 1996 de status van rijksmonument kreeg. In de honderd jaar hebben vele inwoners en ook bezoekers van Enschede plezier beleefd aan het park. In 2018 worden er diverse activiteiten in het park georganiseerd om het 100-jarige bestaan te vieren.

Het volledige programma van de Culturele Zondag op 8 juli staat op www.culturelezondagenschede.nl/locaties

Voor meer informatie over 100 jaar G.J. Van Heekpark zie https://vanheekpark.nl