11 januari t/m 21 februari: Dirk Comello & Wim Kamphuis, Vrijhof

Dirk Comello & Wim Kamphuis - Possible Worlds

De twee kunstenaars van deze expositie, Dirk Comello en Wim Kamphuis, zijn weliswaar van verschillende generaties, maar beiden hebben wel een gemeenschappelijke interesse / inspiratiebron: etnografie. In deze tentoonstelling doen ze onderzoek naar de thema's antropologie en vreemde culturen, al dan niet fictief. Ze drukken zich uit in tekeningen, sculpturen, houtsneden, etsen en meer.

Dirk Comello
Na zijn afstuderen in 2010 won Dirk Comello in 2013 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Sindsdien werkt Dirk onder andere aan een geïllustreerde gebruiksaanwijzing van zichzelf. Zijn werk is voor hem een vorm van introspectie. Maar eigenlijk is voor Dirk Comello alles wel geschikt als onderwerp om te gebruiken voor zijn werk. Zijn voorliefde voor het groteske en vreemde blijft echter ook zeer tekenend voor zijn manier van werken. Veel inspiratie haalt hij bijvoorbeeld uit antieke beschavingen. “Hoe meer je je daarin verdiept, hoe levendiger deze dode samenlevingen worden.” aldus Dirk.
Bruce Naumann zei: “The true artist helps the world by revealing mystic truths”. Dirk Comello is juist het tegenpool van deze door Nauman omschreven ware kunstenaar: Dirk houdt meer van verbergen dan van openleggen.

Wim Kamphuis
Kluizenaar? Verzamelaar? Beide benamingen zijn op hem toepasbaar, maar bovenal is Wim kunstenaar.
De flat van Wim Kamphuis is volledig behangen met maskers en beelden uit verre oorden. Wim zegt over sommige van zijn verzamelstukken: "Deze maskers moeten voldoen aan hun symbolische eisen. Ander heeft het geen zin. Dat is echte kunst, naamloze kunst”. Zijn woning is voor Kamphuis het venster op de wereld. Hij noemt dit huis vol oerkunst, deze enclave, deze wonderbare woonwereld: “Enschedistan”. Zijn eigen kunstwerken zijn een reflectie van deze verzameldrift en inspiratiebron.

De opening in aanwezigheid van de kunstenaars vindt plaats op donderdag 11 januari 2018 om 17.00 uur.

De opening wordt opgeluisterd door de kunstenaars Paul Hajenius en Peter Geerts.

Vrijhof (47 - VR)
De Veldmaat 5
7522 NM Enschede
www.utwente.nl/campus/cultuur/vrijhof