25 februari: Lezing Filosofie van het spel, Concordia

Brandt van der Gaast geeft lezing aan de Langestraat

In de lezing Filosofie van het spel gaat Brandt van der Gaast, docent filosofie op de UT, in op de theorieën over spelen in de filosofie. Entree gratis, een vrije gift is welkom.

In de expositie Speel je mee? wordt het idee van een spel in de beeldende kunst duidelijk. Maar hoe kijkt de filosofie er tegenaan? Daar zijn uiteenlopende theorieën over, van het niet kunnen definiëren ervan, tot de overeenkomst tussen spelen en een zinvol leven. 

In de lezing Filosofie van het spel is het boek The Grasshopper van de Amerikaanse filosoof Bernard Suits een belangrijke bron. "Stel je eens voor”, schrijft Suits, “dat je in het beloofde land woont. Je kunt eten en drinken uit de hoorn des overvloeds. Je hoeft maar met je vingers te knippen en je verlangens worden vervuld. Stel je tevens voor dat de wetenschap af is en alle kennis vergaard is. Waar zou jij je in zo’n utopie mee bezighouden? Niet met werk, want je hebt alles wat je hartje begeert. Niet met dingen leren, want je weet alles al. Je zou spellen spelen”, betoogt hij.

Door Brandt van der Gaast, docent filosofie en ethiek aan de Universiteit Twente. Inloop is vanaf 15.30 uur, de lezing duurt van 16.00 uur tot 17.00 uur.

Concordia