17 februari t/m 1 april: Inktspot, Concordia.

100 Cartoons in de spotlights

Nederlandse cartoonisten geven in kranten en online media hun visie op de heersende internationale politiek. De expositie laat daarvan de 100 beste, meest opmerkelijke en spitsvondige cartoons van het afgelopen jaar zien. Bij de rondreizende expositie wordt de aanhangende Inktspotprijs uitgereikt. Deze ging dit jaar naar de tekenaars van ‘Fokke en Sukke’. De winnende cartoon plus de 99 andere, zijn tot 1 april te zien in Expositieruimte 3 bij Concordia.

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Claudia de Breij:

“Goed zijn is leuk, goed blijven is kunst. Reid, Geleijnse & Van Tol verstaan die als geen ander. Na een vliegende carrièrestart als die drie brutale grappige jongens uit de Propria Cures-hoek, had het ook heel anders kunnen aflopen. Ze hadden achterover kunnen gaan leunen, tevreden met hun succes, bezadigd. Niets is minder waar. De werklust van Jean-Marc en zijn kompanen is indrukwekkend en het maakplezier spat ervan af.

Waarom ‘Aanslagen’ zo goed is? Deze prent gaat de mening voorbij en laat het doordenken over aan de kijker. De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat. Dat doen Reid, Geleijnse en Van Tol nu al jaren op bijzonder hoog niveau, en het is de jury dan ook een eer en een genoegen hen te belonen met de Inktspotprijs 2017.”

 

Inktspot Expositie Expositieruimte Langestraat 56

De opening is zaterdag 17 februari vanaf 15.00 uur.