20 t/m 23 december: Stadsherberg, Stadhuis Enschede

Kom je warmen in de Stadsherberg

In de donkere dagen voor kerst ben je van harte welkom in de altijd gezellige Stadsherberg in de Burgerzaal van het Enschedese stadhuis. 

Stadsherberg 2018: van kerstmuziek tot klassieke gabber en van kerststal maken tot soepverhaal

                                                         

De Stadsherberg in het stadshuis van Enschede begint zo langzamerhand een traditie te worden. Bewoners van Enschede en bezoekers aan de stad zijn welkom in de Burgerzaal in de dagen voor de kerst. Het programma staat bol van de optredens. Van countrylegende Ben Steneker en zanggroep All Flavours in Dickens kostuums tot een optreden van gabber/klassiek pianist Matthijs M. Wognum, die begin december het onderwerp was van een indrukkende documentaire op televisie. Naast muziekoptredens zijn er elke middag creatieve workshops. En ook traditie… het dagelijkse soepverhaal dat wordt verteld door een stadsgenoot. Nieuw is de overname van de bar door leden van de gemeenteraad.

 

Bewoners en bezoekers van de stad zijn welkom om bij elkaar aan tafel te schuiven, plaats te nemen in de huiskamer of aan de bar. Voor een praatje, een drankje en een doorlopend programma vol muzikale optredens, creatieve workshops en verhalen. Rode draad in het programma is saamhorigheid.

De Stadsherberg wil stadsgenoten samenbrengen. De culturele herberg vindt plaats van donderdagavond 20 december tot en met zondagmiddag 23 december.

 

Optredens

Het programma biedt doorlopend optredens van muzikanten en zangers in de Burgerzaal. 

Dat Twente en countrymuziek iets met elkaar hebben blijkt wel uit deze editie van de Stadsherberg. Hij wordt The Godfather of Dutch Country Music genoemd: Ben Steneker uit Buurse. Steneker treedt vrijdag 21 december van 16.30 tot 16.50 uur op. Liefhebbers van country komen de avond ervoor al aan hun trekken als het jonge talentvolle trio Lovers & Lions in de herberg speelt. Zij staan aan het begin van hun countrycarrière die hen onlangs naar Nashville Tennessee bracht.

 Geen Stadsherberg zonder kerstmuziek. Diverse koren zingen kerstklassiekers op geheel eigen wijze. Zanggroep All Flavours doet dat in Dickens kostuums en het Trio Schnaps maakt een feestje van (kerst)liedjes uit de oude doos. Het Twents Songschrijversgilde heeft speciaal voor de herberg het kerstverhaal herschreven waarin muziek en de ezel de boventoon voeren.

 Ook golden oldies en pop van nu staan op het programma. Zoals de covers van Pearl Jam, Radiohead, David Bowie en U2, gespeeld door de akoestische grungeband Dark Fluid. De Oldenzaalse familie Eshuis, bestaande uit vader, moeder, zonen en een oom, spelen bekende Top 2000 hits. En het duo vader René Elenbaas en dochter Elaine Dorlen hebben Ed Sheeran op het repertoire staan. 

Bijzonder is ook het optreden van Matthijs M. Wognum. Begin december zond de VPRO een documentaire uit van filmer Tim Bary die Matthijs volgde van hardcore feestjes naar het Concertgebouw. Matthijs is een gabber, houdt van hardcore muziek en is een begenadigd pianospeler. Op zondag 23 december speelt hij van 14.50 tot 15.10 uur In de Stadsherberg stukken van Chopin, Liszt, Mozart én van hemzelf. 

Workshops
Elke middag zijn er diverse creatieve workshops waar zowel volwassenen als kinderen aan mee kunnen doen. Zo kun je onder andere met kunstenaar Wout Zweers in de weer met stempels.  Amber Brejaart leert je de kunst van art en bulletjournaling. Aan tafel bij Heidi Pollemans worden wensstenen beschilderd en bij de Theatermakerij bouw je een kerststalletje waar je zelf in kunt plaatsnemen.

Het soepverhaal
Tijdens de allereerste Stadsherberg in 2015 werd het geïntroduceerd: het dagelijkse soepverhaal om 16.00 uur voorgelezen of voorgedragen door een stadsgenoot. Die traditie wordt in ere gehouden. Dit keer zijn de soepverhalenvertellers: kinderboekenschrijfster Alyze Bos die vertelt over een bijzondere winterse ontmoeting, programmeur van het Verborgen Theater Peter Mense met een verhaal met de titel To Stream or not to Stream en theatermaker/journalist Bran Remi die voorleest uit De Odyssee, één van de oudste verhalen en het fundament van het verhalenvertellen. Ook traditie: iedereen die naar het soepverhaal luistert krijgt een kopje soep.

De bar wordt overgenomen
Nieuw dit jaar is dat de bar op enig moment wordt overgenomen – ‘gekaapt’ – door een groep. Dat gebeurt op vrijdag 21 december van 15.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 15.00 uur door een aantal raadsleden van de Gemeente Enschede. Zij ‘runnen’ op dat moment de bar van de Stadsherberg. O.a. wethouder Arjan Kampman en fractievoorzitter Ayfer Koç doen mee.

Rondleidingen en live radio
Op vrijdag 21 december worden er twee rondleidingen door het stadshuis gegeven door een bode. De eerste ronde is van 13.30 tot 14.30 uur en de tweede ronde is van 15.30 tot 16.30 uur. De rondleiding duurt circa één uur. Er kunnen per keer maar 15 mensen mee. Aanmelden voor de rondleiding kan via stadsherberg@culturelezondagenschede.nl of, als er nog plaats is, op de dag zelf in de hal van het stadhuis. Tevens in de hal van het stadhuis: de pop up radiostudio van 1Twente die live uitzendt door heel Twente vanuit de Stadsherberg. Dat gebeurt op vrijdag 21 december, zaterdag 22 december en zondag 23 december.

Buitenactiviteiten
Tijdens de Stadsherberg zijn er ook tal van activiteiten op het Ei van Ko. Op donderdagvond 20 december maakt Zinnige Streken een kampvuur. Het Kerstcombo van de Show & Marchingband EVC Enschede speelt kerstmuziek op zaterdag 22 en zondag 23 december.

Diverse straattheateracts van Kunsten op Straat luisteren 23 december de koopzondag op in de binnenstad van Enschede. Eén van deze acts - de erg oude ambachtenmarkt - staat voor de Stadsherberg op het Ei van Ko. In oud-Hollandse huisjes kun je oude ambachten bezoeken zoals de silhouethapper, de boomchirurg, de zaadsjimmer en de slingerslierster.

In de Langestraat staat de Stadsherberg edition van de Local Sunday Market waar creatieve lokale producten worden verkocht. 

Openingstijden Stadsherberg
Do 20 dec 17.00 tot 21.00 uur
Vr 21 dec 13.00 tot 21.00 uur
Za 22 dec 13.00 tot 18.00 uur
Zo 23 dec 13.00 tot 18.00 uur

Kijk voor meer informatie op www.winterwonderland.nu