donderdag 7 t/m zondag 10 september: Gogbot Festival

INTERGALACTIC ruimtevaart en astronomie in kunst, muziek en symposium

GOGBOT onderzoekt jaarlijks de rol van de actuele technologie, met deze editie getiteld INTERGALACTIC over recente ontwikkelingen in de ruimtevaart en astronomie, zoals de ontdekking van steeds meer exoplaneten, geheel nieuwe zwaartekracht theorieën, de aanstaande commerciële ruimtevaart en reizen naar Mars, reizen naar andere sterren, deep space mining en meer

GOGBOT lanceert het complete programma met als hoogtepunt een enorme kunstmaan boven het centrum van de stad Enschede. MUSEUM OF THE MOON van de Britse kunstenaar Luke Jerram isletterlijk het hoogtepunt van deze editie van GOGBOT, het spraakmakende festival over kunst, muziek en creatieve technologie. De MOON is een enorme superrealistische replica van de maan, een lichtgevende inflatable van 7 m doorsnee, aan het oppervlak geprint met highres foto’s van de NASA. Het kunstwerk hangt naast de kerktoren boven de Oude Markt, bezoekers kunnen in strandstoelen maanbaden onder het werk.

Highlights zijn onder andere MUSEUM OF THE MOON van de Britse kunstenaar Luke Jerram, de installatie COGITO van de Italiaanse kunstenaar Daniela de Paulis, die brainscans van bezoekers via de radiotelescoop in Dwingeloo de ruimte instuurt. Midden in de Grote Kerk staat de bronzen sculptuur LEAP OF FAITH van Joseph Klibansky, de meer dan levensgrote astronaut die een groot gouden kruis draagt. Klibansky ziet ruimtereizigers als de grensposten van een nieuwe wereld, gidsen voor de mensheid naar een nu nog onbekende toekomst.

30 best of graduates 2017 van de Nederlandse kunstacademies presenteren hun werk In de voormalige Coberco Melkhal, waar ook de grootschalige video installatie SOLARIUM is te ervaren, van de mediakunstenaar Gunna Duberstein, werkzaam bij de NASA. SOLARIUM toont de meest gedetailleerde beeld en geluidsopnames van de zon die ooit gemaakt zijn, uit databestanden van NASA’s Solar Dynamic Observatory. Een nieuwe locatie dit jaar is de historische Menistenkerk nabij de Oude markt. Daar tonen UT studenten INTERGALACTIC installaties en prototypes, maar ook is hier het project DSTART te zien, van de Belgische bioloog en kunstenaar Angelo Vermeulen. DSTART onderzoekt vanuit de opleiding Starship Design aan de TU Delft hoe in de toekomst interstellair reizen mogelijk wordt o.a. door 3D printers te koppelen aan kometen.Op de Oude Markt vormt STEP INTO THE LIGHT, van de lichtontwerper Michel Suk, een bewegende ring van lichtbundels die hoog boven Enschede op de nachtelijke hemel patronen projecteert.

 

Muziek

Jaarlijks presenteert GOGBOT een uitgebreid muziek programma op de Oude Markt en in Atak. 4 lange dagen en nachten met de nieuwste elektronische muziek en geluidskunst, en de beste techno DJ’s uit o.a. Londen, Athene en Rotterdam, die tegenwoordig furore maken in clubs als Tresor en Berghain in Berlijn. Van de rauwe techno-noise beats van Perc en Sawf tot Headless Horseman's ritmische industrial. En met de minimale elektronica uit de Raster-Noton school van Ueno Maasaki en Grischa Lichtenberger. Plus: Endlec, Ossian, Bas Mooy, Heidi Hörsturz en de enigmatische elektronica componiste SØS Gunver Ryberg met haar industriële noise-ambient boordevol vlijmscherp schurende texturen. Het GOGBOT muziekprogramma, met meer artiesten TBA, staat hier: 2017.gogbot.nl/p-program/p-music-live-acts/ 

 

Symposium

Zaterdagmiddag 9 september met lezingen en debat in de historische theaterzaal van Concordia rond het thema INTERGALACTIC. Gasten zijn professor René ten Bos, Denker des Vaderlands 2017-2018, en hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dr. Elizabeth George, in München werkzaam met de Extremely Large Telescope, over de nieuwste technologie bij het ontdekken van exoplanets. Professor Dr. Amina Helmi, als sterrenkundige verbonden aan de RijksuniversiteitGroningen, over het ontstaan van de Melkweg en de geschiedenis van het heelal. Kunstenaar Daniela de Paulus over haar projecten met de radiotelescoop in Dwingeloo. Moderator is journalist en net-art critic Josephine Bosma. 

Opening donderdag 7 september 20 uur.

GOGBOT 2017 opent het festival op de Oude Markt met een nieuwe Fashion Performance van ontwerpster. Maartje Dijkstra ism producer en muzikant NEWK en de licht-designer CO2RO.Daarnaast een spectaculaire laser performance van de airial artist Empress Stah uit Londen, en optredens vanuit het Raster Noton label uit Berlijn.

Gogbot 2017