3 september t/m 5 oktober Ineke van Harten en Jacquelien Sluis, Beeld en Aambeeld

Abstracte schilderijen en touwsieraden

De schilderijen van Ineke van Harten zijn onmiskenbaar abstract. Toch roepen ze associaties op. Vooral met landschappen waar vooral de stilte overheerst. Zelf noemt ze het “innerlijke landschappen”. Door de verstilde sfeer in de schilderijen raakt het werk aan poëzie. Van Harten werkt vaak aan een aantal doeken tegelijk. Eerst brengt ze een onderlaag aan waarover ze nieuwe lagen schildert. Met olieverf, want dat heeft de meeste diepgang. Dikke lagen, met kwasten en spatels, zonder vooropgezet plan. Ze krast in de verf en laat zich (ver)leiden door de ontstane tekens tot een volgende verflaag. Zo brengt ze de verf tot leven. Het mag duidelijk zijn dat ze, voordat ze aan een werk begint, nooit meer dan een vaag idee heeft over wat het moet gaan worden. Er zijn wel een paar constanten: hoewel ze de laatste tijd wat meer kleur gebruikt, is ze daar over het geheel spaarzaam mee – wit overheerst, grijzen en zwarten schijnen door – én omdat veel werken in een serie tot stand komen is er natuurlijk een grote samenhang.  

Vanaf 1980 ontwerpt Jacquelien Sluis sieraden, de materialen waarmee ze werkt kunnen erg verschillend zijn. In de jaren ‘80 waren dat minder gebruikelijke materialen, zoals stukken tuinslang. Sinds de oprichting van Pluimage is dat steeds meer goud en zilver geworden. De laatste jaren is ze echter opnieuw andere materialen, met name touw uit de klim- en zeilwereld, gaan verkennen. Een intensieve zoektocht naar geschikte stukken touw heeft uiteindelijk geleid tot een vrolijke collectie touwsieraden met zilveren elementen. Door ingebouwde magneten kunnen verschillende (hals)sieraden zelfs gekoppeld worden tot extravagante kleurrijke combinaties.

Opening: zondag 3 september om 16:00 uur. De beide kunstenaars geven een toelichting op hun werk.  Met muziek van Bert van der Veen.

Locatie: Beeld en Aambeeld