30 november t/m 4 maart: Silent Majority, Tetem

Onze samenleving raakt steeds verder gepolariseerd, met aan beide kanten van het spectrum een kleine minderheid die actief betrokken is bij discussies. Daartussenin zit een grote groep mensen die, veelal minder ideologisch gemotiveerd en veel praktischer redenerend, in hun eigen leven op ontwikkelingen reageren. Deze middengroep hoor je echter nauwelijks.

In samenwerking met Trendbureau Overijssel onderzoekt Tetem hoe we ons verhouden tot een samenleving die steeds gepolariseerder raakt. Hoe gaan we om met verschillen tussen mensen? Welke rol kunnen kunst en kunstenaars spelen in het mobiliseren en visualiseren van de stille meerderheid? Vanaf januari hebben zes kunstenaars onderzoek gedaan naar deze ‘silent majority’. Ze hebben diverse congressen in Overijssel bijgewoond en allen een projectvoorstel ingediend. Vier kunstenaars zijn geselecteerd om nieuw werk te ontwikkelen voor de Silent Majority tentoonstelling: Anne-Marie Meertens, Domenique Himmelsbach de Vries, Gunter Gruben en Viktoria Gudnadottir. De tentoonstelling reist hierna door naar Deventer en wordt doorontwikkeld door Kunstenlab.

Op donderdag 30 november om 17:00 uur worden de tentoonstellingen Silent Majority en Performance, Objects, Bodies tegelijkertijd geopend door Martha Riemsma, hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia. Tijdens de opening zullen alle deelnemende kunstenaars de bezoeker verrassen met een gebaar of een (inter)actie.

In aanloop op de tentoonstelling gaf Hans-Peter Benschop, directeur van Trendbureau Overijssel, op zaterdag 9 september een lezing over de toekomstverkenning ‘Grotere Tegenstellingen?’ tijdens D’RAN 17 in Tetem.

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
www.tetem.nl