21 mei t/m 15 oktober: Wolvecamp & De Weerd, RMT

Geestdrift voor de schilderkunst - Theo Wolvecamp en Eef de Weerd bij Rijksmuseum Twenthe.


Theo Wolvecamp (1925-1992) en Eef de Weerd (1926-1989): twee schilders uit Hengelo die op de golven van de naoorlogse vernieuwingsdrift hun artistieke opmars maakten. Hun schildercarrières namen soms verschillende routes – Theo vertrok naar Amsterdam en Parijs en werd lid van de CoBrA-beweging – maar steeds kruisten hun paden in Hengelo. Aan de hand van ruim veertig schilderijen vertelt RMT het verhaal van twee buurjongens uit Twente die liever schilderden dan voetbalden. Het is het verhaal van een levenslange vriendschap waarvan het cement werd gevormd door een ongekende geestdrift voor de schilderkunst.

Grootse plannen hebben ze, de buurjongens Theo Wolvecamp en Eef de Weerd. Kunstenaars willen ze worden en ze hebben er alles voor over om hierin te slagen. Maar voordat ze ook maar echt iets kunnen ondernemen breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Hun wegen scheiden. Theo duikt onder en Eef wordt tewerkgesteld in Duitsland, iets wat diepe sporen bij hem achterlaat.
Zo goed en zo kwaad als het kan pakken ze na het einde van de oorlog hun leven weer op. Eef gaat in militaire dienst en dient meer dan drie jaar in Nederlands-Indië, wat nieuwe trauma’s veroorzaakt. Na zijn terugkeer in 1949 begint hij een opleiding aan de pas opgerichte AKI in Enschede, maar eind jaren vijftig krijgt hij wederom een geestelijke inzinking . Theo daarentegen vertrekt naar Amsterdam, waar hij in contact komt met de kunstenaars van de CoBrA-beweging en goed bevriend raakt met Karel Appel. Dit heeft grote invloed op zijn werk. In 1953 gaat hij samen met Appel naar Parijs.

Deze stad brengt hem echter niet veel goeds. Een periode van depressie en overmatig alcoholgebruik volgt en het is Appel die hem aanraadt terug te keren naar Twente. In Hengelo trekt hij zich terug in zijn huis en atelier om te werken. Het huis van Eef in Hengelo wordt een centraal punt in de Twentse kunstenaarswereld. De vriendschap tussen Eef en Theo duurt voort maar is niet altijd zonder problemen. Stevige discussies die bijna altijd over kunst gaan monden soms uit in langdurig ruzies. Een van deze ruzies gaat over CoBrA. Volgens Theo moet Eef veel meer op deze manier gaan werken, iets wat Eef absoluut niet wil.

Hun leven speelt zich af in het pretentieloze Hengelo. Het betekent echter niet dat ze niet op de hoogte zijn van wat zich afspeelt in de kunstwereld. Theo heeft nog regelmatig contact met Appel en zowel Theo als Eef reizen door Europa. Eigenlijk wensten ze maar één ding en dat was ongestoord kunnen werken. De mateloze drang om te schilderen was, naast hun woonplaats Hengelo, een constante in hun levens.

Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding. Het is de verbeelding die ons kunstwerken schenkt, verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt en houvast biedt. Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.