2 t/m 31 december: Tien topstukken on tour, Rijksmuseum Twenthe 

Pop-up expositie met rondreizende topstukken

Vanaf 2 december presenteert Museum TwentseWelle in Rijksmuseum Twenthe werken van Rembrandt, Appel, Steen, Monet, Picasso. 

De tentoonstelling Tien topstukken on tour voor Nederland verworven, dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij, is gratis toegankelijk voor deelnemers van de BankGiro Loterij met de VIP-kaart.

Pop-up presentatie

Tien topstukken on Tour: Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij heeft het karakter van een pop-up tentoonstelling; de werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland waar ze telkens drie weken te zien zijn. De presentatie start op 4 oktober in het Mauritshuis in Den Haag en reist daarna door naar het Fries Museum in Leeuwarden, Museum TwentseWelle in Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De tour eindigt maart 2018 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Met deze locaties zoeken we het Nederlands publiek in zes provincies op.

Bezoekers kunnen zich verheugen op een eclectische groep kunstwerken. Zo beslaat de selectie zeventiende-eeuwse schilderijen als het iconische Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen uit het Rijksmuseum. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien. Maar er zijn ook latere werken als het karakteristieke Molens bij Zaandam van Monet uit het Van Gogh Museum, de sculptuur Petite chouette van Picasso uit het Kröller-Müller Museum en De vierkante man van Karel Appel uit het Rijksmuseum maken deel uit van presentatie.