18 december t/m 14 januari: Polaroid expositie lokale fotografen, Concordia

Bijzondere première Instant dreams bij Concordia


Op maandag 18 december gaat de beeldschone documentaire Instant dreams bij Concordia in première. In deze film staat de fascinatie en liefde voor de direct-klaar foto’s van Polaroid centraal. Sinds de jaren zeventig is Polaroid middels de fabriek verbonden aan Enschede en bij de première zijn medewerkers aanwezig. Zij geven een demonstratie over de bijzondere techniek achter de Polaroid fotografie en zetten bezoekers die dat willen op de kiek.

De film zal ook in de kerstvakantie te zien zijn. Ter gelegenheid van deze film organiseert Concordia een tentoonstelling van lokale fotografen die werken met Polaroid. Aan de Oude Markt 15 zijn van 18 december tot en met 14 januari foto’s te zien van Richard Bussink, Patrick Jonkman, Anouk Koster, Ruben Lacet en Klaas Schipper.

Over de film
Wanneer Polaroid in 2008 het einde van de instant film aankondigt, wordt de laatste nog werkende fabriek in Enschede door een aantal liefhebbers opgekocht. Eén van hen is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met de uitvinder van Polaroid en probeert het geheim van de verloren chemische formule te ontrafelen.

Maar Herchen is niet de enige liefhebber die zijn dromen in duigen ziet vallen door het naderende einde: de Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn een van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s; New York Magazine-redacteur Christopher Bonanos probeert met de laatste instant film de relatie met zijn zoontje te verbeteren; en een Japans meisje in Tokio ontdekt juist opnieuw de magie van Polaroid. Ieder probeert op zijn of haar manier de instant dream in leven te houden. En langzaam begint de kijker ook zelf de magie van Polaroid foto’s te voelen. Instant Dreams is een overweldigende filmische reis over vier mensen, wiens leven is verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid.

Polaroid originals
Sinds september 2017 produceert de Enschedese fabriek weer onder de oorspronkelijke naam Polaroid Originals.  En in oktober lanceerde het bedrijf een gloednieuwe camera: de Polaroid One Step 2. De vraag naar de camera’s en de foto’s zijn sindsdien explosief gestegen. Polaroid is populair en hip.

Praktisch
De première op maandag 18 december begint om 19.30 uur bij Concordia aan de Oude Markt in Enschede. Kaarten kosten € 9,00 per persoon. De overige data en tijden zijn binnenkort te vinden op de website van Concordia.

Concordia
Oude Markt 15
www.Concordia.nl