8 maart: Kunstprogramma Internationale Vrouwendag, Hengelo 

Expositie in het Storkpaviljoen en lezing in de bibliotheek

Opening in het Storkpaviljoen van de V-mail-art tentoonstelling 

Tegelijkertijd is de presentatie van de installatie door Veronica Berkvens, genaamd"daar waar wij heen gaan. Deze presentatie bestaat uit 99 geaquarelleerde en uitgesneden vogels; opgehangen in 3 rijen over 10 meter. Aanleiding is de constante stroom mensen die over de aarde dwalen en vluchten op zoek naar een levenswaardig bestaan. De finissage is op 13 april 2019.

13:00 uur: opening in het Storkpaviljoen van de V-mail-art tentoonstelling
13:00 uur: inleiding door Hiske Loomans-de Sonatine, beeldend kunstenaar
13:30 uur: officiële opening door wethouder Mariska ten Heuw
14:00 uur: forumgesprek met dr. Anke Coumans (https://nl.linkedin.com/in/ankecoumans)  “Bestaat er een vrouwelijke kunstpraktijk?”
De tentoonstelling duurt tot en met 13 april.  In de periode van de tentoonstelling,van 8 maart tot en met 13 april, zijn er op donderdag, vrijdag en zaterdag allerlei activiteiten.

Lezing "Vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw"
Georganiseerd door Bibliotheek Hengelo:

14:00 - 16:00 | Bibliotheek Hengelo Stad | Gratis

Ter ere van Internationale Vrouwendag op 8 maart houdt kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra een lezing over de ontwikkeling en opkomst van vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw.

De kunstgeschiedenis laat een duidelijke dominantie van mannen zien. De meest bekende kunstenaars zijn overwegend mannen; Rodin, Picasso, Pollock, de Kooning, noem maar op. Vaak wordt vergeten dat achter deze grote namen in de kunstwereld regelmatig een vrouw schuilging, die niet alleen een taak als muze bekleedde maar zelf ook zeer bekwaam was als kunstenaar. Waarom horen we zo weinig over deze vrouwen in de kunstgeschiedenis?

Miranda Nieuwenhuis Hoekstra zal aan de hand van diverse vrouwelijke kunstenaars uitleggen waarom er in de loop van de twintigste eeuw een verandering ontstond in de waardering voor hun werk. Ook zal  ze laten zien dat er minstens net zoveel bekwame professionele vrouwelijke als mannelijke kunstenaars zijn (geweest).