13 april t/m 2 juni: Marloes Staal KunstTorentje Almelo

‘‘If you cut me, I’ll bleed’'

Mijn werk bestaat voornamelijk uit sculpturen en fotografie, waarmee ik de dynamische relatie tussen de mens en zijn omgeving onderzoek.

Deze interactie tussen het vormen en tegelijkertijd gevormd worden door onze omgeving komt terug in mijn werk door zowel de natuurlijke als de door de mens gecreëerde landschappen te onderzoeken, en zowel de fysieke als metaforische betekenis van een plaats te doorgronden.

Mijn sculpturale werk is figuratief maar geabstraheerd, gebaseerd op archetypische elementen van het landschap en vaak gerelateerd aan het menselijk lichaam, waarmee ik zowel de letterlijke als de figuratieve betekenis van de menselijke dimensie in onze omgeving onderzoek.

‘‘If you cut me, I’ll bleed’' is gebaseerd op de beeldtaal van het extractivisme, laag voor laag uitgeknipt in een stapel van 40 dekens.

Er is een diepe en oude verbintenis tussen ons fragiele menselijke lichaam en de dekens die ons warm houden. Ze beschermen ons door de nacht, we delen ze met anderen, we verstoppen ons eronder, we nemen ze mee, of bouwen tenten ermee in tijden van nood.

In dit geval lijken ze ook op de lagen van de aarde en zijn kwetsbaarheid. Waar we bouwen, construeren, en creëren, is ergens anders een put waar deze materialen vandaan komen. En net zoals wij, bloed het landschap als je het open snijdt.