8 september: opening Stork-paviljoen, Hengelo

Duurzaam en tijdelijk Stork-paviljoen Hengelo opent deuren 

Op het voormalige Stork-terrein, naast de parkeerplaats van ROC Twente, heeft ontwikkelende bouwer Van Wijnen een markant bouwwerk geplaatst dat is opgebouwd uit duizenden gebruikte PET-flessen. Het duurzame en circulaire paviljoen wordt ter beschikking gesteld aan inwoners, bedrijven en andere organisaties in Hengelo totdat de locatie zijn definitieve bestemming krijgt onder meer als woningbouwlocatie. Op Open Monumentendag 8 september vindt de feestelijke opening plaats van het zogeheten Stork-paviljoen. 

 

Het transparante paviljoen van PET-flessen, met afmetingen  van 30 bij 6 meter, stond vijf jaar in Enschede, waar het dienst deed als ontmoetingsplek en onderkomen voor workshops, cursussen en vergaderingen. Die stonden doorgaans in het teken van duurzaamheid, aandacht voor het milieu en anders bouwen. Ook in Hengelo zal het paviljoen tijdelijk staan. De locatie maakt namelijk deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling waarbij de voormalige fabrieksterreinen van Stork en Dikkers worden getransformeerd naar nieuwe woon-, werk- en leefgebied. De afgelopen jaren is al veel gerealiseerd en ook de komende jaren gaat er nog het nodige gebeuren. Op het terrein waar het Stork-paviljoen nu tijdelijk staat, het zogenaamde Lansinkveld-Noord, gaat Van Wijnen vanaf 2021 woningen realiseren en kleinschalige detailhandel.

 

Opening

Het Stork-paviljoen is ontwikkeld door stichting Loos.FM. Deze stichting is gespecialiseerd in tijdelijke monumenten in de openbare ruimte met een uitgesproken maatschappelijke functie. Deze stichting zal de komende jaren het paviljoen beheren en is aanspreekpunt voor de programmering en/of initiatieven vanuit belangstellenden.  Zaterdag 8 september a.s. is het Open Monumentendag en opent het Paviljoen voor het eerst haar deuren voor het publiek. Er is een expositie te zien die in het teken staat van monumenten en doorlopend wordt er in het paviljoen live muziek verzorgd door het naastgelegen kunst- en techniekcentrum Oyfo. Meer informatie over het programma staat op www.storkpaviljoen.nl