25 februari t/m 23 maart: Esther de Vries, Heartgallery

3 werken van Esther de Vries bij de Heartgallery

Beknopte informatie over de kunstenaar en haar werk:   

Na de academie in 1987, heb ik een tijdje in Amsterdam gewoond en ben daar wat praktijk- opleidingen gaan volgen. Als timmervrouw stages doorlopen en werkervaring opgedaan. Na deze periode, vanaf 1995, ben ik met mijn toenmalige partner/ kunstenaar, als portrettekenaar werkzaam geweest. We werkten samen meestal in Enschede en ook in Duitsland, tot het jaar 2000. Daarna ben ik alleen verder gegaan tot en met 2014 . En heb toen als portrettist op verschillende markten in de omgeving gewerkt. In deze realistische portret-periode ben ik, samen met kunstenaar Jop Horst, het project: ‘De Derde Persoon’ gestart. Om het portret op een andere manier te kunnen benaderen. Hierbij werkten en reageerden we op elkaars doeken en ontstonden er portretten die wij geen van beiden afzonderlijk zouden maken. Na zijn overlijden, in 2014, ben ik op een sculpturale manier verder gegaan.

De ruimtelijke eigenschappen van het materiaal vind ik interessant. En daarmee een uitdaging om het statische gegeven van een portret om te zetten naar een dynamische, een doorlopende verandering. Een portret is een optelsom van factoren van bijvoorbeeld identiteit, ego, gedrag, emotie, blik en oogopslag, sociale instelling, houding, etc. Factoren die bovendien continu veranderen. Zodra je iets benoemd, is het een volgende moment al weer anders.

Werk 1.  Multimedia: ‘Spot Aan’  Een werk van schetsen van geniet karton, aangedreven door ventilatoren. Door de dia-projectoren op verschillende plaatsen te zetten, verschijnen andere portretten op de achtergrond. Materiaal: karton, draad, ventilatoren, dia-projectoren. Afm. 4 x 2 m. Jaartal: 2017/ 2018.

Werk 2.  Multimedia: ‘Line Up’  Een filmopname van een wit vlak waarop steeds losse lijnen verplaatst worden. De camera comprimeert (verkleint) het geheel tot portretten. Door de korte afstand waarop ik mij bevind, heb ik geen zicht op wat ik doe. Materiaal:  filmopname, plaat, rubber.  Jaartal: 2017

Werk 3. Naar aanleiding van werk ‘De Derde Persoon’: Hierbij worden kleurvlakken en lijnen over elkaar gelegd. Ondanks het gegeven dat deze kleuren en lijnen niet kloppen, ontstaat er desondanks toch een portret. Materiaal: papier, plastic, acryl, stift.  Afm. 20 x 30 cm. Jaartal 2018