11 oktober t/m 17 november: Manon Leeflang, Gea Koevoets en Tineke Szarzynski, Galerie Tolg'Art Wierden 

Losserse kunstenaar exposeert in Wierden

 

Bij Galerie Tolg'Art in Wierden is binnenkort de herfstexpositie te zien. Kunstenaar Manon Leeflang is een van de drie exposanten. De opening is 13 oktober om 14.00 uur.

 

Manon Leelang (Enschede, 1969)
Manon studeerde in Leeuwarden aan de opleiding voor het kunstonderwijs. Zij kwam  terug naar Twente en vestigde zich in Losser, het dorp waar zij opgroeide. Manon schildert portretten, mensen, dieren en dingen om haar heen. In haar landschappen zie je reële, maar ook herinnerde landschappen uit Twente en Friesland. Het materiaalgebruik en werkproces is voor Manon net zo belangrijk als haar onderwerp, het spel met verf en kleur is daarvan een essentieel onderdeel. Haar kleurgebruik is zwaar en warm, maar tegelijk licht en zoet en ze werkt zowel transparant als dekkend en doorwerkt. In haar  onderwerpen toont Manon ons dat ze niet gelooft in de saaiheid van dingen, maar juist in het tegenovergestelde ervan. Haar werkwijze is een zoektocht om in de doodgewone dingen schoonheid te ervaren en met scherpe blik door te dringen in het karakter van haar onderwerp. Uitgedrukt in verf wordt het ogenschijnlijk alledaagse het waard om bij stil te staan.

Gea Koevoets (Leeuwarden, 1962)
Gea is geboren en getogen in Leeuwarden. In haar werk wordt zij vooral geïnspireerd door de natuur en de schoonheid van het Friese landschap en de Wadden. De ruimte, leegte, stilte en eenzaamheid die Gea daarin ervaart, maar ook de stoere grond en wolkenpartijen zijn thema’s die telkens weer terugkomen in haar werk. Het Friese landschap ziet ze als haar thuis. Het werk van Gea ontstaat intuïtief, ze vormt zich er van tevoren geen beeld van en is tijdens het schilderen steeds onderzoekend bezig. Ze gebruikt geen foto’s, maar probeert haar ervaring en indrukken van het landschap weer te geven. De landschappen komen dan ook helemaal van binnenuit en bestaan alleen in Gea’s geest. Ze werkt net zo lang door aan een paneel tot er een landschap ontstaat waar zij zich thuis voelt. Gea gebruikt een beperkt aantal kleuren. Haar nieuwste werken zijn inmiddels kleurvoller dan voorheen en de panelen worden bewerkt met paletmes, grote kwast en penseel.

Tineke Szarzynski (Otorohanga, Nieuw Zeeland, 1953)
Na haar beeldhouwopleiding bij het Beeldhouwcentrum in Koudum heeft Tineke geëxperimenteerd met diverse materialen, technieken en disciplines in de kunst. Lange tijd  beeldhouwde Tineke in steen, hout, kunsthars en metaal, maar ook maakte zij sieraden en schilderde zij daarnaast. Daarna ontwikkelde zich bij Tineke een proces waarbij zij zich liet leiden door materialen in de vorm zoals zij die tegenkwam. In deze werkwijze  versterkt zij de oorspronkelijke  vorm en gebruikt zij het materiaal om tot een nieuwe beeldvorming te komen. Tineke laat zich vooral leiden door materialen die zij tegen komt in de natuur. Ook kringloopwinkels en sloperijen worden favoriete plekken om inspirerende materialen te ontdekken. Dit heeft geresulteerd in verschillende series van nieuwe werken. Tineke exposeert nu in Galerie Tolg’art met een serie bestaande uit houten beelden en assemblages met toevoegingen van onder meer glas en ijzer.