18 september t/m 30 oktober: Lisa de Jong Jan Loman Persheng Warzandegan, Almelo

Lisa de Jong Jan Loman Persheng Warzandegan - in de 60ste tentoonstelling van Indigo in Almelo  

Opening: zondag 18 september 2016, 15.00 uurMuziek: Emma Finkers, harp

Lisa de Jong (1946 – 2014) Kijken naar de schilderijen van Lisa de Jong is een bijzondere ervaring. In haar panelen en grote, vaak vierkante, doeken neemt ze ons mee in werelden en belevenissen van kleur. Veel werken zijn gelaagd en subtiel van structuur, met zowel veelkleurige alsook monochrome kleurstel- lingen. Ze geven een intense belevenis, alsof je een andere ruimte en dimensie betreedt. Het kijken naar deze werken vraagt en brengt een zekere mate van stilte en verdieping. Zelf schreef ze in haar dagboeken: ‘Mijn schilderijen komen je alleen nader als je het gesprek met ze aan gaat’.

Jan Loman (1918 – 2006) Landmeetkundige en kunstenaar. ‘Omdat Loman zich in kunst verdiepte, wist hij dat schoonheid iedere keer opnieuw ontstaat zonder dat de maker van tevo- ren een exact beeld hiervan heeft. Indigo toont voornamelijk zijn grafische werk en neemt daarmee deel aan de ‘Maand van de Grafiek’. Ook enkele van zijn vliselinen zijn te zien. De com- plete artistieke nalatenschap van deze bijzondere kunstenaar is geïnventariseerd en verworven door Fred Wagemans van Kunstruimte Beetsterzwaag.

Persheng Warzandegan kwam in 1988 van Iraans Koerdistan naar Nederland met in haar bagage de schilderkunst waarin zij was opgeleid. Aan de AKI volgde zij lessen in tekenen,

schilderen, fotografie, beeldhouwen en keramiek, studeerde af in alle vakken. Prachtig om te zien hoezeer beide culturen zijn verweven in alles wat zij tot stand brengt! Het heeft haar vele prijzen en tentoonstel- lingen opgeleverd in binnen-en buitenland, waardoor zij een graag geziene gast is in musea en galeries.

??