november t/m februari: Thea Zweerink, Lonneker

Veronica Troostdoeken - Thea Zweerink bij Galerie Urinoir Bezet in Lonneker.

In Rooms Katholieke kerken horen afbeeldingen van de lijdensweg van Christus erbij. Zo ook in de Jacobus de Meerdere kerk in Lonneker, waar de Kruisweg van Christus op mozaïeken staat afgebeeld. De veertien scenes die de kruisiging verbeelden, staan bekend als de kruiswegstaties. Sinds jaar en dag zijn ze een belangrijk onderdeel van de Christelijke kunsttraditie, daarnaast is het thema een inspiratiebron voor menig kunstenaar. Sint-Veronica, die Jezus een doek aanbood om het zweet en bloed van zijn gezicht te vegen, is een van de bekendste staties. Volgens de katholieke traditie door barmhartigheid ingegeven, maar ook daarover verschillen de meningen.    

Thea Zweerink heeft haar hele leven getekend en geschilderd. Toen ze rond 1998 minder ging werken, kon ze eindelijk naar de kunstacademie. Vanuit de Achterhoek ging ze vier keer per week in Enschede naar de AKI.  In 2004 is ze afgestudeerd met schilderijen van mensen. Vooral gezichten vind ze fascinerend. Ze is geen traditionele schilder, maar maakt gebruik van allerlei materialen en technieken. Haar werk is meestal tweedimensionaal, maar of ze op het platte vlak met olieverf, inkt of potlood werkt en dan linnen, papier of beddengoed beschildert, hangt vooral af van het thema.

Het verleden is een rode draad in haar werk en houdt haar eindeloos bezig, hoe zag het leven van vorige generaties eruit? Ze praat veel met mensen en kijkt graag naar oude foto’s. Waarom wordt op die foto’s zo weinig gelachen? “Fotografie was vroeger iets anders dan nu. Ze lieten zich het liefst fotograferen in hun beste kleren en moesten bijvoorbeeld lang stil blijven staan. Kortom, het was een serieuze zaak voor de meeste mensen, ” zegt Zweerink. Ook hebben oorlogen en rampen veel invloed op mensenlevens. In Lonneker laat ze bijvoorbeeld een schilderij zien van een meisje uit Tsjernobyl. Haar hoofd is kaal en je voelt meteen dat er iets aan de hand is. De andere werken die Zweerink in Galerie Urinoir Bezet heeft opgehangen, heeft ze een aantal jaren geleden gemaakt voor ‘Passie op de Kruisberg’ in Doetinchem. Een kunstmanifestatie rondom de voormalige gevangenis De Kruisberg met ernaast een heuvel waar ooit een kruis had gestaan. De manifestatie werd georganiseerd in samenwerking met een protestantse kerk en de gevangenis, ook gedetineerden verleenden hun medewerking. Op uitnodiging van de organisatie heeft Zweerink werk gemaakt naar aanleiding van één van de kruiswegstatie. Haar voorkeur ging meteen uit naar het doek van de heilige Veronica en daarin was ook een van de gedetineerden hoogst geïnteresseerd. Terwijl zij juist het lijden wilde benadrukken, vertelde de gedetineerde haar tijdens gesprekken dat het doek voor hem juist troost betekende. “Samen hebben we bekende en onbekende vrouwen geselecteerd die als troostrijk worden ervaren. Neem de rol die prinses Beatrix heeft vervuld tijdens de ramp van Enschede. Neem Florence Nightingale, Moeder Teresa en Majoor Bosshardt, het zijn meestal vrouwen die troost bieden,” aldus Zweerink. De vrouwen heeft ze afgebeeld op oud beddengoed van de gevangenis. Met gedetineerden werken heeft indruk op har gemaakt en ook de expositie was een bijzondere ervaring. Het is de eerste keer dat ze het werk in een andere omgeving laat zien. In Lonneker worden haar “Veronica troostdoeken” op de achtergrond gecomplementeerd door het kerkhof en de Jacobus de Meerdere kerk.

www.theazweerink.nl

 

Galerie Urinoir BEZET

De kleinste galerie van Nederland is gevestigd in de voormalige openbare waterplaats van Lonneker en toont doorlopend verrassende exposities.
De galerie heeft twee ruimtes waar tegelijkertijd twee exposanten hun werk laten zien. Om de twee maanden wisselt een van de exposities. Behalve individuele kunstenaars worden ook duo’s en collectieven uitgenodigd.

Geïnteresseerd om te exposeren?
www.galerieurinoirbezet.nl/inschrijfformulier

Openingstijden: 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag.

 

Locatie

Het Dorpsplein van Lonneker (Enschede), naast de begraafplaats van de kerk, tussen de eikenbomen, ingang Dorpsstraat.